Het kind van de rekening
(1969)–Ab Visser– Auteursrechtelijk beschermdAb Visser, Het kind van de rekening. Veen, Amsterdam z.j. [1969]
DBNL-TEI 1
Wijze van coderen: standaard
-
gebruikt exemplaar
eigen exemplaar dbnl
algemene opmerkingen
Dit bestand biedt, behoudens een aantal hierna te noemen ingrepen, een diplomatische weergave van Het kind van de rekening van Ab Visser uit 1969.
redactionele ingrepen
p. 5: de kop tussen vierkante haken is door de redactie toegevoegd.
Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten. Ook de blanco pagina's (binnenkant voorplat, 2, 157, 158, 160, binnenkant achterplat) en pagina's met advertenties (159) zijn niet opgenomen in de lopende tekst.
[ voorplat]
Amstelpaperback
Ab Visser
Het kind van de rekening
thriller
[pagina 1]
HET KIND VAN DE REKENING
[pagina 3]
Ab Visser
Het kind van de rekening
thriller
L.J. VEEN-AMSTERDAM
[pagina 4]
Omslagontwerp: Fiel van der Veen
© Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
© No part of this book may be reproduced in any form, by print, photoprint, microfilm or any other means without written permission from the publisher.
[ achterplat]
Ab Visser, geboren in 1913 te Groningen, had reeds een vruchtbare schrijverscarriere achter de rug, toen hij zich voor de misdaadliteratuur begon te interesseren. Hij was o.m. al de auteur van historische en andere romans en novellen. Tijdens de spertijden in de bezettingsjaren kwam hij tot het lezen van detective-romans (niet ongewoon, want ook de Londense schuilkelders bevatten uitgebreide detective-biblotheken).
Vervolgens ontwikkelde Ab Visser zich tot de meest vooraanstaande criticus in Nederland op het gebied van de misdaadliteratuur, wat resulteerde in twee studies over dit onderwerp: ‘Kain sloeg Abel’ en ‘Onder de gordel’. Ook redigeert hij detective-omnibussen en jaarboeken en de misdaadperiodiek ‘Pulp’.
In zijn nieuwste thriller ‘Het kind van de rekening’ wordt de conflictsituatie bepaald door een ‘stukgelopen vriendschap’ tussen de hoofdpersoon Ben van Ingen, een man die tegen zijn wil in de onderwereld terechtkomt en zijn vriend, de in alle opzichten geslaagde kunstschilder Siebe Werkman. Wanneer Titia, de dochter van Siebe in Parijs vermoord wordt, wendt de schilder zich tot zijn vriend met het verzoek of deze de moord op wil lossen, omdat alles er op wijst dat het ‘Parijse milieu’ er in mindere of meerdere mate debet aan is. Dit verzoek schijnt voor de hand te liggen omdat Ben van Ingen, de Amsterdamse penose-jongen, verbindingen heeft in de Parijse onderwereld. Er zijn vele redenen waarom Ben van Ingen het verzoek af zou wijzen, maar er is één dringende en uitermate sinistere reden waarom hij het toch aanneemt. Nog tweemaal slaat de moordenaar toe tijdens zijn speurtocht door Parijs en allengs worden veel dingen hem duidelijk, té duidelijk ‘voor zijn gezondheid’.
L.J. Veen-Amsterdam