generalisering aan het slot van de roman wanneer Viktor even landerig als hij vertrok weer in Nederland terugkeert, wekken de indruk dat Vinkenoog met dit boek een typering wil geven van ‘de’ of toch op zijn minst ‘een’ hedendaagse jongeren-generatie. De roman moet aangeven, dat de tegenwoordige jeugd zich in een soort zinloze wanhoop ‘in het leven’ stort, al bij voorbaat van zijn onschuld ontdaan, daarom vrijwel nergens voor schrikkend of terugschrikkend, maar hierdoor evenmin meer gevoelig voor welke heroïek ook. De titel moet dan ook in zekere zin ironisch worden opgevat.
Nu is het zeker waar, dat de moderne jonge generatie zich anders tegenover de werkelijkheid verhoudt dan de vorige, wellicht omdat zij ‘knows too much’: en niemand zal ontkennen dat dit tot vaak diepe innerlijke conflicten leidt, gepaard aan een zeker gevoel van onmacht, teleurstelling en depressie. Er ontstaat dan een barokke hang naar de verlossing in het vreemde avontuur, het uitzonderlijke: een protest tegen de tijd, tegen de wereld. De ontzagwekkende veranderingen en spanningen, waardoor het huidige bestaan wordt gekenmerkt, en die de volwassene als in een droom ondergaat grijpen diep in binnen het zieleleven van de ontvankelijke puber of adolescent.
Maar men vraagt zich af of dit tenslòtte wel zó uniek en zo dramatisch is als het allemaal lijkt. Andere tijden hebben dergelijke verschijnselen evenzeer onder de jeugd gekend. Men denke aan Goethe's Werther. Zelfs aan de - nu door diezelfde jongeren verguisde - Tachtigers.
De situatie is thans misschien iets verscherpt, gevoeliger en algemener geworden, maar in de grond is het merendeel van de gezonde jeugd niet beter of slechter dan vroeger. En ook déze jeugd komt op een zeker ogenblik tot volwassenheid en geraakt zich haar verantwoordelijkheid bewust, - met uitzondering van misschien een ietwat extreme groep, die over het algemeen niet bepaald tot de intelligentsia behoort.
En dit nu is vooral ons bezwaar tegen het kennelijk generaliserende van Vinkenoogs roman, dat hij geen rekening houdt met de intelligentie. Het is een pueriel boek over een misselijk-makende jongeman, die op een oer-Hollandse manier allerlei slechtigheden doet en ervaart, afwisselend klef en vervelend; en het smaakt naast het boek van Miller, waaraan het zijn motto ontleent, als een kommetje muffe thee vergeleken bij een pittig glas sterke whisky.