4
Bij geld denk ik altijd aan behoeftebevrediging. Meneer A produceert iets, geeft het door aan B, die het weer verkoopt aan C, die het betaalt met het geld dat hij verdiend heeft door iets aan A te verkopen. De cirkel is dan rond en iedereen heeft wat hij wilde hebben.
Maar toen ik het laatst nog eens op papier ging uitwerken, bleek er ook nog een andere mogelijkheid te bestaan.
Stelt u zich voor dat A een product maakt dat volslagen onbruikbaar is. Hij slaagt er toch in om het aan B te verkopen (voor f 8o,-) maar voor een prijs die de fabricagekosten (f l00,-) niet dekt. A is dus niet tevreden met de transactie, maar ook B heeft een miskoop begaan: hij zet het in zijn winkel, maar raakt het niet kwijt. Uiteindelijk plaatst hij het in de uitverkoop (f 59,95) en neemt zijn verlies. Volgens alle regels van het spel moet het geluk zich nu opgehoopt hebben bij C, immers het verlies van A en B moet opgeheven worden door een winst. Maar is C gelukkig met zijn aankoop? Absoluut niet, hij weet niet wat hij met die rommel aanmoet en zijn vrouw vervolgt hem met verwijten. C ontmoet toevallig A in een café en slaagt er in om hem het produkt te verkopen (voor f 40,- dus met verlies).
A denkt dat hij nu een aardig winstje kan maken, omdat B hem de vorige keer f 80,- heeft willen betalen. Maar B is wijzer geworden en wil het ding alleen voor f 30,- kopen. Zo lijdt A dus zijn tweede verlies en B raakt het ding nooit meer kwijt. Hij gooit het tenslotte in de vuilnisbak omdat hij het niet meer kan zien.
Mijn vraag is nu: hoe kan het dat iedereen in zo'n cirkel blijft verliezen op het artikel? Waar blijft al dat verloren geld, al dat geluk en die behoeftebevrediging? Men kan misschien zeggen dat de winst gemaakt is door degenen die A zijn grondstoffen leverden, maar stel je nu eens voor dat het artikel vervaardigd is door een Indiaan in Tanganyika, die er een heel jaar aan gewerkt heeft en daarvoor maar f 100,- heeft gekregen (terwijl hij minstens f 500,- had moeten hebben volgens alle geldende tarieven). Men maakt mij niet wijs dat deze man gelukkig is geweest met de transactie, wat des te triester is omdat Indianen het in Tanganyika toch al niet lollig hebben.
Ik heb het gevoel dat als ik de oplossing voor dit probleem gevonden heb, meteen een groot aantal Levensvragen beantwoord zijn. Ik heb