Het motief
Wat kon als vermoedelijke winst opwegen tegen dit meervoudige deficit en risico? De inbeslagneming der Noorsche en Deensche handelsvloten en hun vier millioen ton? Maar zij kunnen niet meer uitvaren of worden opgebracht. De Deensche en Noorsche voedselvoorraden? Maar Duitschland profiteerde reeds ruimschoots ervan en zonder import van buitenlandsch veevoeder (nu afgesloten) zijn ze veroordeeld tot snelle uittering en wegkwijning. De contra-blokkade van Engeland? Maar de boter, het spek, de ham, de eieren, welke de Britten uit Denemarken betrokken zullen ze elders halen of zich een beetje bekrimpen.
Nog twee verdere motiveeringen van het Scandinavisch avontuur kunnen in aanmerking komen, doch meer niet. Primo: een uitbreiding van het voor Duitschland te nauwe Noordzee-front, verruiming welke zonder twijfel zeer gewenscht was en enkele verliezen waard. Maar om die uitbreiding te benuttigen hadden de Duitschers moeten domineeren vanaf het eerste moment. Want als Stavanger Engeland dichter brengt bij Duitschland, Stavanger sinds 't Duitsche basis werd, brengt Duitschland ook dichter bij Engeland, en de Britten hebben geen seconde getalmd om de toenadering te bezien onder dezen gezichtshoek. Secundo: De tocht naar Scandinavië kon een schijnbeweging beteekenen om de aandacht af te leiden van ondernemingen, die voor de geallieerden gevaarlijker zijn. Tijdens de twee eerste dagen kon dit argument met eenigen ernst gewikt worden. Doch sinds de onderneming sleept, verloor het elken grond. Haar kosten staan in geen enkele proportie tot zulk een doel. Als de geallieerden bezinning noodig hadden, zij kregen daarvoor breed den tijd.
Rest dus het Zweedsche ijzererts. Voor Duitschland leek dat ijzer misschien niet te duur betaald met één derde zijner oorlogsvloot die naar den bodem gaat. Dat is mogelijk. Maar hoe konden de Duitschers met de middelen waarover zij beschikken, redelijkerwijze hopen den weg van Narvik vrij te houden door een gewelddadige actie tegen Noorwegen?
Al hadden zij binnen vier en twintig uur geheel Noorwegen overweldigd, het resultaat ten opzichte van 't ijzer ware hetzelfde gebleven met een onvermijdelijk geblokkeerde Noorsche kust. Dit resultaat ook konden zij onomstootelijk aflezen uit de gegeven wederzijdsche machtsverhoudingen. Nu de geallieerden meester zijn van Narvik, nu Kiruna en zijn mijnen onder hun rechtstreeksch bereik liggen en terwijl de Oostzee tot overmaat versperd werd, ontsnapt aan Duitschland zelfs de kans om het ijzer met de wapenen te veroveren. Elke vijandelijke daad tegen Zweden heeft voortaan haar mechanisch gevolg in een oogenblikkelijke bezetting door de geallieerden van Kiruna, en desnoods in een buitendienststelling zijner industrieele installaties.