Achterstand
De Franschen wisten wat het beduidde een achterstand te hebben van twee jaren in de bewapening en in haastige organisatie te verkeeren van een oorlogsindustrie, die pas begon te draaien terwijl de fabrieken van den vijand sedert lang werkten op vollen stoom. Zij wisten welke bombardementsvliegtuigen zij in 't gevecht konden brengen, en hoe weinig, hoe verschrikkelijk weinig moderne. Zij wisten welke jagers zij voor de eerste linie hadden, en na hoeveel dagen, wanneer de strijd zich uitvierde in een normaal-denkbaar tempo, de machines welke voor nuttig mochten gelden, tot de laatste reserves zouden zijn uitgeput. Zij hadden hun luchtafweergeschut geteld en zij hadden ook geteld de anti-tank-kanonnen die opgewassen waren tegen de nieuwste blindeeringen. Zeker, zij hadden de Ligne-Maginot. Maar haar Noorder flank was nog zoo goed als ongedekt en haar Zuid-Oostelijke flank was bedreigd door een nabuur die elken dag tegenstander kon worden. Voor een vijand, onder wiens generaals zich misschien een Napoleon zou vertoonen (waarom niet?), voor een veroveraar die zich realistisch en zorgvuldig had voorbereid op een foudroyanten Napoleontischen veldtocht (want de eigenlijke uitvinder van den Blitzkrieg is Bonaparte) lagen alle wegen in September nog open. De weg naar het Nauw van Calais. De weg naar den Balkan en de Zwarte Zee. De weg naar Suez en Bagdad.
Twee jaar achterstand! Men kan niet terugdenken, zonder een rilling in den rug te voelen, aan die uren en dagen, toen het lot schommelde als een kompasnaald alvorens zich te fixeeren in zijn richting. Nooit zal men kunnen zeggen welke taal voor sommigen de eerste sirenen gesproken hebben die loeiden over Parijs. Nooit zal men kunnen weergeven met welke gedachten in de stilte van den laten zomeravond de zwaar-geladen treinen gevolgd werden die steunend voortkropen langs de gezichtseinders.
Zonder twijfel, toen eenmaal tot de worsteling besloten was, en alle mogelijkheden kennende, heeft men steeds geloofd, met een onwankelbaar vertrouwen in de overwinning. Maar als hij zeven maanden geleden niet ‘de bus gemist had’, als hij zich in plaats van op Polen onmiddellijk geworpen had op Frankrijk, met de middelen waarmee de faam hem toetuigde, zou alles zooveel hachelijker geweest zijn en zoo onnoemelijk veel dichter op het randje der paniek. Uit alles wat verwezenlijkt is tijdens den expectatieven herfst en winter, uit de transporten van tienduizenden, honderdduizenden manschappen, uit de equipeering en exerceering van nieuwe legers, uit den aanleg van nieuwe versterkingen, uit den bouw van honderden reusachtige fabrieken, uit de enorme leveranties van Amerikaansch luchtvaart-materieel gevoegd bij de eigen productie die nauwelijks haar maximum bereikt, kortom, uit talrijke activiteiten welke wij niet duidelijker mogen omschrijven, kan men afleiden hoe ontzaglijk veel geïmproviseerd had moeten worden onder een vuurbrakenden hemel wanneer de eerste bliksemslagen gevallen waren in het Westen. Stellig zijn de Franschen ongeëvenaarde meesters in de improvisatie. Nu echter zal deze zelfde onwaardeerbare eigenschap hen niet minder dienen, doch onder oneindig gunstiger omstandigheden.