Finland zweeg
Noorwegen en Zweden hebben den doortocht geweigerd. Het beroep van Helsinki, waaraan Frankrijk zonder eenige verdere consideratie gehoor gegeven zou hebben, is niet gekomen. Nog op 7 Maart overhandigde Daladier den Finschen gezant te Parijs een boodschap aan zijn gouvernement, welke verkort luidt: ‘Sedert verscheidene dagen wachten wij slechts op 't appèl van Finland om het met al onze middelen ter hulp te komen... Het is ons moeilijk te begrijpen dat dit appèl wederom is uitgesteld... Ik verzeker u nogmaals dat wij gereed zijn om u onmiddellijk hulp te verschaffen. De vliegtuigen, het expeditiekorps staan klaar te vertrekken. Ik verzoek dus uw gouvernement om ons met den uitersten spoed zijne beslissing te doen kennen.’
De Finsche delegatie, die onderhandelde met Moskou, wist dat een Fransch expeditiekorps gereed stond, klaar om uit te varen. Het appèl echter van Finland, nog mogelijk terwijl Daladier sprak, kwam niet. Helsinki heeft gezwegen. Het ongelukkige Finland, lafhartig overvallen, zonder een zweem van reden, aanleiding of voorwendsel beoorloogd, heeft moeten bukken voor zijn overweldiger. Als er dus schuldigen zijn, verantwoordelijk voor zooveel vergeefschen heldenmoed en heldenoffers, voor zooveel vruchteloos vergoten bloed, voor zooveel nutteloos vermoorde vrouwen en kinderen, verbrande, verwoeste steden en dorpen, verantwoordelijk voor een nieuwen triomf van het bolsjewisme, infamer dan alle voorgaande, wanneer er dus schuldigen zijn, plichtverzakers. handlangers, 't relaas van Daladier wijst ze onbetwistbaar aan.
Maar het verklaart niet waarom Helsinki zwijgen bleef. Het verklaart geenszins waarom Finland, evenals Frankrijk, niet bereid is gevonden om alle consideraties terzijde te schuiven. Het verklaart niet waarom Finland, na een schijnbaar hopeloozen oorlog begonnen te zijn, onoverwonnen en nog kunnende overwinnen, zich gewonnen gaf aan een vijand die het twintigmaal versloeg.
Het is een geheim dat respect eischt zoolang rouw en leed de overhand hebben in den toon waarmee het Finsche treurspel voorloopig eindigt. Het is een raadsel dat iedereen zal willen eerbiedigen waar zooveel bewondering past voor meer dan honderd dagen van een strijd zonder weerga. Ook de Thermopylen vielen. Maar na de Thermopylen volgden Salamis en Marathon.
[verschenen: 1 april 1940]