‘Eérst een politieke vrede’
De Fransche reactie op Roosevelt's door Sumner Welles overgebracht economisch vredes-memorandum
Parijs, 11 Maart [1940]
Bij zijn vertrek uit Parijs heeft Sumner Welles, de Bode van de Nieuwe Wereld, een memorandum achtergelaten, dat de Amerikaansche desiderata vertolkt betreffende den internationalen handel van na den oorlog, en de voorwaarden tot een economischen vrede.
Hij heeft zijn document eveneens gedeponeerd te Rome, te Berlijn en te Londen. Zoo min echter als de Afgezant van President Roosevelt zich naar Moskou begaf om het gouvernement der Vereenigde Staten in te lichten omtrent het standpunt der Sovjets tegenover Finland en andere Europeesche kwesties, zoo min heeft de Bode van Amerika de verlangens zijner regeering in zake economische politiek doen toekomen aan de heerschers van het Kremlin.
Dit verzuim beperkt dermate de draagwijdte der Amerikaansche bemoeiing, het vernauwt dusdanig haar werkingskring dat Roosevelt's onderneming vanaf haar oorsprong beschouwd mag worden als misvormd en verzwakt in haar doel en in haar middelen. Wie de wereld-economie saneeren wil en niet provisorisch maar definitief, en niet tennaastenbij maar radicaal, die moet niet beginnen met een gebied te verwaarloozen dat één vijfde beslaat van de aardoppervlakte, een gebied waar sedert twintig jaren alle arbeids- en productie-voorwaarden verwrongen, ontwricht en vervalscht zijn, een gebied dat een der enormste reservoirs is van grondstoffen, een gebied waar alles verknoeid wordt door de willekeur, den eigendunk, de waanwijsheid, de onkunde, de experimentatie-woede zijner tyrannieke beheerders, een gebied dat door zijn zwaartekracht en door de openlijk geafficheerde intenties zijner bestuurders de rest der wereld-economie uit haar lood haalt en uit haar voegen tracht te rukken.
Bij een ordelijke, weloverwogen gezondheidskuur, die tot genezing kan leiden van het door-en-door verziekte internationale organisme passen geen halve maatregelen meer, noch lapwerk. Niets kan beredderd of gered worden alvorens de destructieve expansie-zucht van Moskou beteugeld is en weggewerkt als haard van onevenwicht, als factor van universeele sabotage.
Niets daarenboven kan geregeld worden alvorens de exorbitante constructie-drift van Tokio bedwongen is en geleid in rationeele banen. En evenmin aan Japan werden de desiderata, der Vereenigde Staten overhandigd als aan Rusland. Zij richten zich dus waarlijk tot een te gereduceerd auditorium en voor de eerste maal schijnt Amerika klein te zien in plaats van groot.