Weerzinwekkende mentaliteit
Dus het een of het ander. De geest die speculeert in toekomstige gebeurlijkheden ziet geen derden weg geopend. En wie nog verder wil doordringen in de regionen van het ergste, dat geen pure fictie is, geen fantasie, maar de inzet van een oorlog, wie tusschen de twee geopperde veronderstellingen degene wil kiezen welke de meeste mogelijkheden biedt om in vervulling te gaan, die moet zich bepalen tot het zoeken van sporen welke een richting wijzen op een terrein waar alle herkenningsteekenen met zorg zijn uitgewischt.
Men kan niettemin een vermoeden baseeren op het ongeloofelijke, 't bovenmatige fanatisme der Fransche communisten. Onlangs hebben zij een schriftelijk wachtwoord verspreid dat luidde: ‘Liever leven onder Hitler dan sterven onder Daladier.’
Het werd aangeplakt in kleine blaadjes, het werd gevonden in de zakken van jassen, en zelfs in luciferdoosjes, toevallig vergeten op de tafeltjes van café's. Het gaf een weerzinwekkend gevoel van misselijkheid. Goed, en des te beter. Maar dit effect is bijkomstigheid. Hoofdzaak is de mentaliteit, de symptomatische psychose van hen die zulke teksten redigeeren en doen rondstrooien. Het zijn de communistische militanten waarvan het aantal geschat wordt op twintig à dertig duizend. Meer dan twee duizend werden gevangen genomen, veroordeeld tot harde straffen en boeten, en de Duitsche Radio heeft zich over hen erbarmd, dezelfde radio die niet lang geleden nog philippica van Hitler uitzond tegen de naties welke zich lieten bolsjewiseeren en verraad pleegden aan de beschaving.
Maar noch de krasse onderdrukking, noch het gevoelige verlies van ongeveer 10% hunner contingenten heeft de rest der twintig duizend tot rede gebracht. Hoogstens tot grootere behoedzaamheid. Zij zijn machteloos maar zij bleven in dienst van twee buitenlandsche gouvernementen aan wier bevelen zij blindelings gehoorzamen.
Zij hebben drie radio-posten die geregeld propaganda-emissies en ophitsingen tot sabotage en rebellie verbreiden in de Fransche taal. Voor de Fransche arbeiders doen zij 't voorkomen alsof die posten zich bevinden ‘ergens’ in Frankrijk. Maar hun chefs en zijzelf (de twintig duizend militanten) weten en kunnen weten met absolute zekerheid, dat de eene post gelegen is in Baden, achter Mulhouse, de tweede in Oost-Pruisen, de derde in Polen. Want dit is het karakteristieke, het merkwaardigste in de mentaliteit der twintig duizend militanten: Zij weten. Zij worden niet systematisch dom gehouden als in Rusland. Zij worden niet eenzijdig en methodisch ingelicht als in Duitschland. Zij leven niet min of meer hermetisch afgesloten van de omringende wereld. Maar hoewel kunnende vergelijken zijn zij voor geen zuiver oordeel vatbaar. De baan welke hun werd voorgeschreven volgen zij zonder verder nadenken, zonder discussie en zonder aarzeling. Met hart en ziel, met haar en huid stellen zij zich ter beschikking der meesters die in Moskou en in Berlijn over hen gebieden. Moskou en Berlijn, dat is voor hen één ideaal, één streven, één doel, en één eindpunt.