Het grootste gevaar
Dat Daladier zich uitsprak tegen het Comité Secret is verklaarbaar op gronden, die probaat zijn en loffelijk, hoewel ze niet als argumenten konden dienen tegenover het Parlement. Geheel terzijde latend, dat het voorstel van een Geheim Comité een verzwegen motie van wantrouwen ten opzichte van zijn gouvernement inhield, vooral onder de beschreven omstandigheden, kon Daladier terecht de gevolgen duchten van bedoelingen, die op zichzelf desnoods uitstekend waren. Sinds de muren ooren hebben, zijn de inconveniënten van ‘Gesloten deuren’ notoir. Men behoeft de betrouwbaarheid der afgevaardigden niet eens in twijfel te trekken. Maar men geeft hen de gelegenheid om de geheimste onderwerpen aan te roeren en het recht om een duidelijk antwoord te eischen op de confidentieelste en onvoorzichtigste vragen. En reeds een geheim, dat tien personen bewaren is zeer précair. Wat zal er worden van het best versloten geheim, dat meer dan vijf honderd député's leeren kennen? De een en de ander, gepolst door vrouw, vriendin of vriend, laat een stukje los, dat hij onbeduidend oordeelt. Een fragmentje, een detail zonder beteekenis. Juist de kunst echter en de taak van hen die den tegenstander hebben in te lichten (en zij mankeeren nooit) bestaat hierin, dat zij al die geïsoleerde brokjes zelfs de onschuldigste indiscreties, groepeeren, combineeren tot een verstaanbaar en onthullend geheel. Als een puzzle. Behalve de afgevaardigden zijn er nog de stenografen. Een paar weken voor den oorlog werd een officieel stenograaf, per ongeluk socialist en geheeten Amourelle, in hechtenis genomen. Gedurende maanden, denkt men, had hij het verslag van alle ministerieele conferenties woord-getrouw uitgeleverd aan Duitschland, wat de legendaire ‘intuïtieve vermogens’ van iemand wiens naam op ieders lippen ligt, niet weinig vergemakkelijkte en de legende bevorderde. Afgezien evenwel van de vrouwen en vriendinnen der
député's, aangewezen prooi voor spionnen, afgezien van de stenografen, had de Fransche regeering ten overvloede tijdens den oorlog van 1914 de onaangenaamste ondervindingen opgedaan met de volksafgevaardigden zelf. Een zekere Turmel verkocht in 1917 complete rapporten der toenmalige Geheime Comité's aan Duitschland, werd gearresteerd aan de Zwitsersche grens en had de tegenwoordigheid van geest om te sterven in de gevangenis. Dergelijke precedenten zullen altijd een waarschuwing blijven.
Doch sedert de Britten hun Geheim Comité gehouden hadden waren Blum en de overige aanhangers van de gesloten-deuren-methode onweerstaanbaar geworden. Zooals bekend is, verscheen er in het Hamburger Fremdenblatt van 10 Januari een zoogenaamd volledig verslag van die geheime Engelsche debatten. En echt of vervalscht, geheel of gedeeltelijk verzonnen, zulk een publicatie laat een slechten indruk achter en kan de vertroebeling der gemoederen slechts vermeerderen. Ook deze overweging ontmoedigde noch Blum noch de andere voorstanders van besloten beraadslagingen. Zij wilden hun Geheim Comité. Zij kregen het. Met een geringe meerderheid weliswaar van 35 stemmen; 262 tegen 227.