Een pro memorie-post
Het gewetenlooze en noodelooze Japansche bombardement van een trein op de Yunnanlijn
Parijs, 5 Februari [1940]
De eerste keer dat de Japanners, in December den spoorweg bombardeerden, die van Haiphong en Hanoi naar Yunnan-Foe, de hoofdstad eener Zuid-Chineesche provincie, welke rijk is aan steenkolen, ijzer, koper, zilver, lood, tin en andere delfstoffen, hadden de Franschen het geval confidentieel gehouden en afgewikkeld onder den mantel, gedachtig aan het evangelische woord dat men zijn broeder niet zeven maal moet vergeven doch zevenmaal zeventig maal. Wij zeggen afgewikkeld bij wijze van spreken, want zelfs de verstoktste optimisten konden de regeling van het incident slechts beschouwen als precair en uiterst provisorisch.
Inderdaad, sinds de Japansche militairen in het Hemelsche Rijk moeilijkheden ondervinden waarvan het einde aan alle horizonnen met hen meereist als een fata morgana, is de trein die van de Golf van Tonkin naar Yunnan klimt, van den zeespiegel tot een plateau van 2.025 meter boven peil, hun een ware obsessie geworden. Bij hoog en laag beweren zij dat de ongrijpbare troepen van maarschalk Tsjang Kai Sjek geravitailleerd worden over deze eensporige lijn, welke 859 k.m. lang is, 3422 bruggen telt en viaducten, plus 155 tunnels met een gezamenlijke lengte van 17.854 meter. De Franschen die tusschen 1902 en 1912 dit pittoreske en schrikbarend gehandicapte meesterwerk bouwden met hun goed en met hun bloed, in voortdurenden strijd met rooverbenden, de Franschen die deze halsbrekend gecompliceerde lijn beheeren, onderhouden en exploiteeren voor eigen risico, hebben al het denkbare beproefd om den Japanners het idee uit 't hoofd te praten dat de spoorweg naar Yunnan ten behoeve der Chineesche nationalisten gebruikt zou worden op een wijze welke met een strikte neutraliteit in strijd is. Zij hebben elke mogelijke oplossing voorgeslagen om de Japanners te overtuigen van hun goede trouw.
Zij hebben voorgesteld om het vervoer te laten controleeren door een Japansche commissie van onderzoek. Zij hebben aangeboden het geschil te laten beslechten door een arbitrage van neutralen. Alles bleek boter aan den galg.
En merk wel dat de Franschen zich uitermate goedig toonden door te streven naar een stipte onzijdigheid waar volgens eigen zeggen van Tokio geen oorlog bestond of bestaat. Heel die vriendelijkheid heeft hen niets geholpen. Het ongeluk wilde dat de Japansche militairen niet alleen het transport van wapenen wenschten te verbieden en te verhinderen, maar elk vervoer dat van verre of van nabij een land kan interesseeren waar een Japansch militair te vuur en te zwaard zekere operaties verricht. Deze pretentie kwam neer op een complete stopzetting van het verkeer, minnelijke schikking welke weinig naar het genoegen der Franschen was, en nog minder naar den zin der Amerikanen wier laatste vrije communicatie zou worden afgesneden met Yunnan en de rest van China, waar zij aanzienlijke belangen hebben.