Sensationeele resultaten
Ieder weet welke successen de Duitsche tankbrigades behaald hebben aan den Weichsel, de Narew en de Bug. Met manoeuvres, welke langen tijd wegens de vage berichten geen theoretische waardeering toelieten, en die de militaire vaklieden vandaag pas, hoewel nog grosso modo, kunnen reconstrueeren, hebben de Duitsche pantserwagens herhaalde malen alle terugtochtwegen en alle achterhoedeverbindingen afgesneden aan Poolsche legergroepen, waardoor deze in elk der bekende gevallen onfeilbaar tot capitulatie genoopt werden. Hoeveel sympathie en deernis de Franschen ook koesteren voor hun dappere en ongelukkige Poolsche wapenbroeders, en hoeveel rekening zij ook houden met het feit, dat die grove fouten, begaan door het Poolsche opperbevel, de strategische denkbeelden der Duitsche aanvoerders zichtbaar in de hand werkten, zij verhelen niet, dat het reeds van opmerkelijk talent getuigt om partij te trekken van de vergissingen der tegenstanders, en verzwijgen geenszins, dat de diverse bewegingen der gepantserde colonnes zijn uitgevoerd met een groote zekerheid, met een onmiskenbare superioriteit. Tot hun niet geringe verrassing vonden zij in ‘Achtung, Panzer!’ een schematische schets van operaties welke genoeg analogie met de krijgsverrichtingen in Polen vertoonden om tot equivalent voorbeeld te dienen, dat zijn deugdelijkheid bewezen had door de proef op de som. Vanzelf moest zich derhalve de vraag opdringen welke en hoeveel kansen van welslagen in Frankrijk de theorieën konden hebben van een auteur wiens instructies ten opzichte van de Poolsche situatie tot zulke sensationeele en radicale resultaten geleid hadden.
Het is goed om van den vijand te leeren, zeiden de Romeinen. Als de Polen (ten overvloede gewaarschuwd door de Franschen) konden weten wat hen boven 't hoofd hing, ook Frankrijk mag zich voor ingelicht houden, want het boek van Generaal Guderian bevat een hoofdstuk, dat stipt toepasselijk is op de Ligne-Maginot, van welken kant men haar ook aanvalt, vanuit Lotharingen, of vanuit Zwitserland, Luxemburg, België.
Nooit heeft de specialist der Duitsche pantserwagens geloofd, dat het conflict van 1939 aan 't Westfront zou beginnen gelijk in 1914, na den val van Luik, met een bewegingsoorlog, en altijd heeft Guderian, die een beetje vermetel oordeelt, dat er tijdens den oorlog van 1914, na een vierjarige bloedige worsteling, geen enkele beslissing verkregen werd, de geblindeerde divisies beschouwd als het onweerstaanbare doorbreek-wapen bij uitnemendheid. Hij kon het probleem niet ontwijken, dat de Franschen hem opgaven langs hun grens. Hij moest het behandelen en oplossen.