Het schild
Uit hetgeen de toestand nu reeds is, kan worden afgeleid hoe hij zijn zou wanneer door een of ander ongeluk, door een toeval van wisselende krijgskansen de Ligne-Maginot bezweek. Men moet er niet aan denken, zult gij zeggen. Integendeel. Men moet er wel aan denken, en meer dan ooit. Want het is van 't hoogste gewicht dat zoowel de volken die in knechtschap vielen als de volken die nog vrij leven onder nachtmerries, een duidelijk besef verwerven van alles wat zij te danken hebben aan de Ligne-Maginot, van alles wat zij mogen hopen van een bolwerk waartegen misschien zonder één uitzondering allen een stem van protest of bezwaar verhieven toen de Franschen in 1930 besloten het te bouwen.
Het zijn geen zinledige woorden, het is nog minder beeldspraak, het is ook niet alleen de taal der vriendschap wanneer de Engelschen ronduit erkennen, dat de Ligne- Maginot het schild is van het Vereenigd Koninkrijk, de toevlucht, de bescherming van het Westen. Het is de strikte waarheid. Het is de strengste realiteit.
Daarom overigens legden de Franschen een tweede Ligne-Maginot aan. Pantser en schild kunnen niet meer sterk genoeg zijn. De eerste en voornaamste taak was, toen de oorlog begon, om elke mogelijkheid, zelfs den schijn van mogelijkheid, te verijdelen, dat de Fransche vesting, het bolwerk van Europa, gerammeld kon worden. Als dit schild verbrijzeld wordt, is alles verloren. Zoolang deze burcht standhoudt, waarborgt hij de toekomst. Onder zijne wallen kunnen twee veroveraars provincies kapen, steden verwoesten, bevolkingen pijnigen. Niets daarvan is definitief, alles precair en provisorisch zoolang de Fransche muur hecht overeind staat. Voor de uitgeplunderden die berooid zijn van alles, belichaamt hij de hoop op vergelding. Voor hen die duchten, voor hen die strijden is hij in de duisternissen een uitzicht naar 't licht. Hun eenige uitzicht. Hun eenige toeverlaat. Wie de Fransche vesting verovert, heeft niet alleen Frankrijk en Frankrijk's imperium. Hij heeft niet enkel Engeland en Engeland's imperium. Hij heeft ook de rest van Europa, en voor altijd. Hij behoeft zijn hand slechts uit te steken. Het zal hem worden toegeworpen.
Uitgesproken betreffende de Ligne-Maginot geldt het woord schild niet enkel in den engsten zin voor Groot-Brittannië, het geldt in dezelfde nauwe beteekenis voor de overige Europeesche naties, de verste en de dichtstbije. De Fransche muur, de Fransche soldaat achter de schietgaten, in de uitkijk-torens, onder den grond, in de loopgraven, verdedigt alles wat wij verworven hebben in het verleden, alles wat wij erfden van onze voorzaten, alles wat ons eigen is, geestelijk en stoffelijk, alles wat wij liefhebben, alles wat ons veroorlooft lief te hebben en te bewaren. De Fransche burcht is onze burcht. Het Fransche schild ons aller schild. De Fransche soldaat onze soldaat.