‘Voorlooper van Hitler’
Hij heeft hem nu geopend en Havas seint ‘van de Duitsche grens’ zijn woorden over Frankrijk. Voortaan behoeven de censoren zijn naam niet te schrappen uit het proza van Heine. Want hij ontpopt zich als een sprekende gelijkenis van den Wirth dien de visionnaire schrijver zeventig jaren te voren in de verbeelding aanschouwde. Zooals de dichters der oudheid was Heine een waarzegger en men mag hem deze hulde brengen dat hij juist zag.
Vollediger dan iemand ooit heeft kunnen droomen worden de voorspellingen bewaarheid. Wirth, de brave Wirth, het toonbeeld van democratie, het type van den Duitschen Republikein, beroemt zich erop dat hij nooit iets anders was, nooit iets anders heeft willen zijn dan een voorlooper van Hitler! Hij onthult dat het oeuvre van Kanselier Hitler op elk gebied slechts geweest is de bekroning der politiek van het bewind van Weimar, de voleindiging van een persoonlijk plan, waarvan hij, le bon Monsieur Wirth, de grondslagen gelegd heeft.
Dat begon bij het Duitsch-Russisch Verdrag van Rapallo, geteekend op 17 April 1922. Dank zij Rapallo, verzekert Wirth, kon Duitschland de militaire bepalingen van het Verdrag van Versailles ontduiken. Op neutraal terrein, dit wil zeggen bij de bolsjewiki, kregen Generaal Von Seeckt en zijn Staf vanaf dien datum de gelegenheid tot het uitvoeren van alle noodige experimenten met zware en lichte tanks, jachtvliegtuigen, bombardeerders, kanonnen en stikgassen. De intergeallieerde Contrôle-commissie, die slechts opereerde in Duitschland waar niets te ontdekken viel, werd op die manier bij den neus genomen en om den tuin geleid. Toen Hitler kwam stonden de modellen klaar. Hij had uitsluitend te fabriceeren.
Het tweede doel van het Verdrag van Rapallo was volgens zijn auteur de regeling der Poolsche kwestie. Na de onderteekening van het eerste Duitsch-Russische pact zou het gouvernement van le bon Monsieur Wirth getracht hebben met steun der zwarte Reichswehr een Poolschen aanval te provoceeren, hetgeen Duitschland een tegenoffensief veroorloofd zou hebben, en, met hulp van Rusland, de vierde verdeeling van Polen. In dien tijd mocht Duitschland nog rekenen op de neutraliteit der Engelschen, terwijl Frankrijk gepaaid zou worden met een plechtige garantie zijner Oost-grens. Ook in dit opzicht, verklaart de ex-kanselier, is Hitler slechts een voortzetting der politiek van Weimar. Doch onder veel ongunstiger internationale omstandigheden.
Ook wat de oorlog-reparaties aangaat, verklaart Wirth, dat het bewind van Weimar oneindig behendiger is opgetreden dan Hitler, wiens geweldmethoden universeele anti-Duitsche reacties hebben uitgelokt,
Weimar immers, zoo roemt Wirth zonder eenig gevoel van schaamte, slaagde erin om voor de vergoeding der Reparaties internationale credieten te verwerven tot een bedrag, dat de som overschreed der Reparaties, welke hij per slot niet betaalde.
Hij gaat er prat op een cheque geteekend te hebben van veertig milliard goud-mark. Want, zegt hij, als ik b.v. een chèque geteekend had van tien milliard, zou Duitschland niemand hebben kunnen overtuigen dat het niet in staat was een schuld te honoreeren van zoo betrekkelijk kleine afmetingen.