Onoplosbaar probleem
Men mag daarom veilig, zonder overmaat van illusies, de vraag opwerpen of een effectieve blokkade van Groot-Brittannië niet tot de onoplosbare problemen behoort zoolang een weerbaar, defensief en offensief doelmatig toegerust Frankrijk tot de bondgenooten van Engeland behoort. Een probleem dus dat de realistische strateeg, welke haat hem ook moge bezielen, en hoe gaarne hij zijn kwellenden haat zal willen verzadigen, met beslistheid van zich afgeschud zou hebben als een schadelijke, misleidende obsessie.
Gesteld immers dat de blokkade van Engeland sneller en doeltreffender slaagt dan de blokkade van Duitschland, gesteld dat Engeland overweldigd wordt na een reeks van onwaarschijnlijke nederlagen, na een langdurige uithongering, of vernietigd in zijn voornaamste bewegingsorganen door een inval der Duitsche strijdkrachten, dan zal de stellig gedeerde, danig geteisterde overwinnaar nog altijd te rekenen hebben met een onoverwonnen, ongebroken Frankrijk. Het zal de Engelschen wellicht hard berouwen de eenige Europeesche mogendheid te zijn gebleven die geen permanent leger bezit, geen geoefende reserves en peen kaders: de Franschen zullen de tanden op elkaar klemmen en onverzettelijk hun man staan.
Dat een vijand aarzelt in de rangorde welke hij zal toekennen aan twee doelwitten, die in gelijke mate hasardeus en hachelijk zijn, die hij onmogelijk kan treffen met een worp, is verklaarbaar. Eerst Engeland of eerst Frankrijk? Engeland is kwetsbaarder na Fransche nederlaag dan Frankrijk na een debacle der Britten. Doch het probleem, dat de Ligne-Maginot den realistischen strateeg stelt, is practisch van dezelfde categorie als de blokkade van Engeland waarvoor de Duitschers in den oorlog van 1914 twee honderd duizend (200.000) zee-mijnen hebben gezaaid en twintigtallen duikbooten offerden zonder decisief resultaat. Het is onoplosbaar. De werkelijke schaal waarop de krijgsoperaties zich tusschen deskundig bewapende mogendheden afspelen staat niet meer in een bevattelijke verhouding tot de kaart waarop zij gecombineerd worden. Hoeveel mijnen, zoo gelegd, zoo gedregd, zou men moeten strooien om Engeland feitelijk afdoend te omsingelen en te verlammen? Twee millioen, twintig millioen? Hoeveel soldaten zouden moeten sneuvelen voor de inneming eener fortificatie van vier, vijf honderd kilometer lengte, waar alleen Verdun, na een vergeefsche bestorming van negen maanden 300.000 dooden eischte, enkel aan Duitschen kant? Hoeveel kanonnen? Hoeveel munitie? Hoeveel transportmiddelen?