De weg naar de overwinning
Frankrijk en Engeland: twee empires, één roeping; twee volken; één doel; twee legers, één commandant; twee vloten, één admiraal; twee vliegmachten, één bevelhebber; twee hoofden, één zin, één wil, één overwinning.
Parijs, 20 November [1939]
Het is een merkwaardig moment, een plechtig moment in de geschiedenis van beide volken, het is een gelukkig moment, de beslissing van den Oppersten Krijgsraad der Geallieerden om de macht en de middelen van Frankrijk en Groot-Brittannië te vereenigen onder één beheer, te versmelten tot een condominium, tot een gemeenschap van goederen, geestelijke en stoffelijke, in wel en wee, for better for worse.
Men behoeft niet ver terug te keeren in de geschiedenis om het zeldzame, het luistervolle, het beloften-rijke te waardeeren van dit heil-spellende oogenblik.
Jeanne-d'Arc en Napoleon, de Fransche Heilige en de Fransche Held, zijn de twee polen, de twee pijlers, de twee klippen, de twee vuurtorens in de relaties van Frankrijk en Engeland. Geen twee naties in Europa hebben elkaar in den loop der eeuwen zoo lang, zoo verwoed, zoo halsstarrig bestreden op alle zeeën, op alle continenten, als de Fransche en de Britsche. Geen twee hebben elkaar zoo verbitterd gehaat en gewantrouwd. Geen twee hebben elkaar verschrikkelijker slagen toegebracht. Crécy, waar de geheele Fransche ridderschap sneuvelde. Azincourt. Het Verdrag van Parijs, in 1763, waarbij Frankrijk bijna al zijn koloniën verloor. Trafalgar. Waterloo. Fachoda, waar Marchant de vlag moest strijken voor Kitchener en afzag van den Nijl.