Winsten zullen nimmer opwegen tegen verliezen
En ik herhaal het: deze vooruitzichten verheugen geen enkelen Franschman. Het is te zonneklaar duidelijk voor hem dat nimmer de winsten zullen opwegen tegen de verliezen. In de verste verte niet. Als er woorden waren die de gevoelens konden uitdrukken welke men ondergaat bij de opsomming van wat hij waagt door de orderneming van een verschrikkelijk en belangeloos avontuur, dan zou men ze moeten spreken tot den Franschman die zulke vooruitzichten onvervaard aanvaardt, onwankelbaar tegemoet schrijdt. Hij heeft alles gewogen, het voor en het tegen. Hij weet dat er veel meer kathedralen staan in Frankrijk dan in Duitschland. Hij weet van hoe weinig waarde en beteekenis het is wat in de plaats gesteld zal worden van al de versteende schoonheid en gedachte welke men gaat vernietigen Hij heeft gezocht naar een uitkomst. Maar hij zag geen uitkomst. Want er is geen andere uitkomst dan oorlog en strijd wanneer de vrede slechts verkregen kan worden door de toekomst der wereld in handen te geven van menschen die de bestemming van den mensch beschouwen onder denzelfden gezichtshoek als een Nebukadnezar, de kolos met de leemen voeten.
En al zou er van Europa niet méér overblijven na den strijd dan wat er rest van het antieke Griekenland, niet meer dan ruïnen om op te jammeren, er zijn oogenblikken en omstandigheden waarin een vrij man die begrijpt wat hij verdedigt en wat hij afweert, niet terug kan. In 't aangezicht des doods wordt zijn verantwoordelijkheidsbesef nog dwingender en klaarder.
Bij dat al, hoe jammerlijk het ook is, mag men over den afloop gerust zijn nu de worsteling aanvangt. Geen enkele oorlog lijkt op een vorigen oorlog. Die van 1939 onderscheidt zich zoo grondig, in zijn begin althans, van dien van 1914, dat niemand zijn herinneringen terugvindt, noch de allure waarvan hij zich verbeeldde een soort van copie te zien.