Op de achterste beenen
Maar zoo intelligent de ratten ons toeschijnen, voornamelijk de aristocratische Witte Rat, het idee zou nimmer in haar brein zijn opgerezen om zich bij voorkeur of uitsluitend voort te bewegen op haar achterste pooten.
Gelukkig is de mensch nog vernuftiger dan de Witte Rat. Men mag zelfs beweren dat de mensch vindingrijker is dan het wonderbaarlijk bewerktuigde en mateloos genuanceerde, met onuitputtelijke arglistigheden toegeruste Laboratorium dat wij Natuur noemen, en waar niemand eraan gedacht had, sinds de Zondvloed en de Arke Noach's (het lag nochtans voor de hand) om de Rat den strik te spannen welke haar zou moeten overtuigen dat tweebeensch rationeeler voor haar is dan vierbeensch, passender bij haar karakter om rechtop te loopen, met het hoofd gericht naar de sterren, volgens de woorden van den ouden dichter.
Een professor, die misschien begrepen heeft waarom de pinguin statig kaarsrecht schrijdt als een operette-markies (om de vliegende visschen te vangen der ijs-zeeën??) een professor, die weldra vermaard zal zijn als Pavlov, herstelde dat verzuim. Hij spande den strik welke de Rat een trap zal doen stijgen op de zoölogische ladder. In het rattenpaleis van den Dierentuin liet hij de voederbakken timmeren op een zoodanigen afstand van den grond dat de ratten genoodzaakt zijn zich overeind te heffen, op haar achterste pooten te gaan staan, om het eten te bereiken. Knap verzonnen niet waar? Dat ontwikkelt hare kuitspieren, haar achterdeel, en tegelijkertijd geeft het een verklaring waarom de mensch eigenlijk rechtop loopt. Omdat Jantje eens pruimen zag hangen. Doch het is niet voldoende een rat ontwikkelde kuitspieren te bezorgen, zij moet die ook in alle richtingen benuttigen. Tot dat doel bestrooit de professor den bodem zijner voederbakken slechts met een dun laagje eten maar hij bouwde ze uit in de lengte zoodat de rat die haar maag wil vullen, wat de wensch is van elke welgeaarde rat, gedwongen wordt zich onophoudelijk op twee beenen voorwaartsch te bewegen. Aldus hoopt hij een ras van wandelende ratten te fokken. Want zooals de ondervinding leert, vermenigvuldigt de rat zich snel en bestaat er bij haar een redelijke kans dat de educatie overerfelijk wordt. Hetgeen men niet kan zeggen van haas en konijn b.v., die zich reeds eeuwen oprichten naar de boerenkool, zonder dat die heilgymnastiek een transformeerenden invloed heeft uitgeoefend op hunne kuitspieren en hunne houding.