Datum en Fatum
Buitensporige veiligheidsmaatregelen ter gelegenheid van het bezoek van den Engelschen Koning aan Parijs.
Parijs, 25 Juni 1938
In 't algemeen is de twintigste eeuwer geenszins bijgeloovig. Hij houdt zich alleen maar, en niet zonder eenige ritueele strengheid, aan een menigte onlogische praktijken, welker oorsprong terugvoert naar den nacht der tijden en die worden opgevolgd omdat men nooit kan weten wat ze in hebben.
Om niemand in verzoeking te brengen duistere geboden te overtreden, wil ik geen enkel citeeren. Doch zoo weinig bijgeloovig wij zijn, de keuze van 28 Juni als datum waarop het Engelsche koningspaar voor den eersten keer den Franschen zou betreden als vriend en als bondgenoot, had bij velen gedachten-associaties te voorschijn groepen en gevoelens verwekt die buiten kijf onredelijk waren, maar niettemin onprettig stemden en een onaangename gewaarwording achterlieten tusschen de schouderbladen. Want als voor de Engelschen de 28ste Juni misschien nog de waarde behoudt van een gunstig symbool, wijl het de verjaardag is der kroning van Koningin Victoria onder wier regeering de Britten voor de tweede maal in den loop der geschiedenis hun zenith bereikten (en alle goede dingen in drieën...), in de herinnering der Franschen daarentegen staat 28 Juni gegrift als verjaardag van den aanslag van Serajewo en van de onderteekening van het Verdrag van Versailles.
Welk van beide evenementen was het ongelukkigste? Op 't oogenblik weten zij 't nog niet. Bij benadering kunnen zij de rampen overzien die werden ontketend te Serajewo. Onmogelijk kunnen zij de onheilen beramen welke broeien tusschen de bladeren van het zwaar-verzegelde boek dat op 23 Juni 1919 gesloten werd in het Fransche Koningspaleis van Versailles waar Bismarck het Duitsche Keizerrijk geproclameerd had. De plaats (Versailles) en de datum (28 Juni) hadden reeds een esoterischen, occulten zin. Maar het minst wat men ervan zeggen kon, was, dat de combinatie, de verstrengeling, de koppeling geen bemoedigende resultaten had opgeleverd. Serajewo had aan Versailles geen geluk gebracht. Of men tusschen beide namen een causaal verband legt (en metterdaad is het Europa van Versailles doordrenkt met den vergiftigden geest van Serajewo) of dat men de relaties tusschen beide namen wil verklaren als bloot toeval, als zuivere coïncidentie, hun conjunctuur, hun verbinding toonde geen enkel verkwikkelijk aspect.