Meesterwerken
Het tweede raadsel dat men op te lossen kreeg, luidde: Wat, bij Jove, zelfs als zij hun wet van Januari 1937 afschaffen, zouden de Amerikanen kunnen leveren dat niet in elk opzicht geëvenaard wordt, en ruimschoots, door de Fransche machines die op 't oogenblik in aanbouw zijn na alle proeven doodkalm te hebben afgelegd? Naast de vermaarde ‘Vliegende Vesting’ van Boeing behoeft de Farman-223 niet te wijken, die met twee duizend vijf honderd kilo bommen, en munitie voor zijn kanonnen, 350 k.m. loopt op de heenreis, en, met uitgeworpen ballast, 400 k.m. op de terugreis. In Juli zal dit gevaarte in dienst zijn. Ook de Morane-406, een jager, is geen luchtkasteel. Met een motor van 860 p.k. en volle bewapening (1 kanon, 4 mitrailleuses) haalt hij 490 k.m. Zijn eigenaardigheid is dat zijn structuur een sterker motor verdraagt en er staat reeds een tweede editie klaar die met 1100 p.k. en complete bewapening de 600 k.m. per uur zal benaderen. Maar wat zullen niet alleen de Amerikanen, doch ook de Italianen, de Duitschers en onverschillig welke andere natie kunnen stellen tegenover den bombardeerder Amiot-370? Met dit toestel leverde de constructeur zijn meesterwerk. Provisorisch toegerust met een minimum aantal paardenkrachten sloeg hij reeds twee der benijdenswaardigste records van lading en snelheid die in handen waren der Italianen. Wanneer hij in Juni de motoren krijgt, welke voor hem bestemd zijn (2 van 1300 p.k.) zal hij niet enkel al zijn soortgenooten verre voorbijstreven, maar ook alle jagers die hem moeten achtervolgen, zelfs de nieuwste Fransche.
Dit zijn geen verdichtsels of overdrijvingen. Het zijn feiten, hoe gaarne de Franschen zelf ze ook camoufleeren onder hun gebruikelijke jeremiaden. Logischerwijze zou men dus moeten concludeeren dat de Amerikanen beter doen hun industrieele capaciteit te benuttigen tot vervaardiging van Fransche machines dan de leverantie te accepteeren van verouderde modellen welke in een Europeeschen oorlog het onderspit zullen delven. Van een prestige als het Amerikaansche kan een dergelijke tegemoetkoming niet gevergd worden. Het raadsel blijft derhalve onoplosbaar.
Een aankoop evenwel van zes honderd avions is geen gebaar zonder belang. Als huldeblijk aan het Amerikaansche vernuft zou het reeds een wederdienst waard zijn. Het bindt tot niets, maar werktuigelijk knoopt het de banden die men wenscht, snoert ze zelfs toe, en in deze richting ligt misschien de opheldering.
[verschenen: 24 mei 1938]