De koppige Blum
Onderwijl doen de maniakken der politicaille alsof er geen wolkje en geen zuchtje aan de lucht is. Want wanneer men niet weet waarom Chautemps eigenlijk aftrad, men weet nog minder waarom Blum eigenlijk het stuur neemt.
Er hadden losse geruchten geloopen omtrent een veto der socialisten tegen de obscure reddingsplannen van Chautemps en op grond van dat rumoer werd Blum belast met de formeering van het nieuwe cabinet. Hij aanvaardde de opdracht en berichtte dat hij een ministerie zou samenstellen in de zuivere lijn van het Front Populaire. Dit stond gelijk met een streep halen door één jaar binnenlandsche evolutie en reactie tegen het verderfelijkste bewind dat de Franschen sinds lang beleefden. De poging stuitte op den onwil der radicalen. Ware Blum verstandig geweest, loyaal, niet bezeten door den demon der macht, en niet bewerkt achter de schermen, hij zou zich in eere hebben teruggetrokken. Blum echter toonde zich koppig. Hij had het Front Populaire, front van haat en klassestrijd, niet kunnen oplappen, waarom zou hij 't niet probeeren met de Nationale Unie? Zijn partij gaf hem verlof tot aanknoopen van onderhandelingen met de rechtsche oppositie. Met alle genoegen, antwoordden hem Flandin en Marin, doch zonder de communisten. Wij kunnen onze diplomatieke en militaire geheimen niet toevertrouwen aan een partij die onder gezag staat van Moskou, waar 't krioelt van spionnen en verraders. Ware Blum niet totaal verblind geweest door een onbedwingbare passie, hij zou zich gewonnen gegeven hebben na dit tweede fiasco. Hij toonde zich evenwel obstinaat. Hij klampte zich vast aan wat hem constitutioneel, wettig toekwam.
Blum zou regeeren, al was 't slechts zes dagen of twee weken. Regeeren als in Mei 1936, alsof er na dien datum niets veranderde in Frankrijk. De man die tien maanden geleden met stille trom moest wijken voor een dreigend bankroet, voor een failliet op elk gebied, heeft de pretentie om met vlag en wimpel terug te keeren aan 't hoofd van eenzelfde gouvernement.