Verval van krachten
Een voorbeeld van de onmacht naartoe de Fransche regeerders gezonken zijn tegenover de bedreigingen van revolutie en anarchie.
Parijs, 31 December [1937]
Behoeven wij ons nog op een afstand te plaatsen om al het symptomatische te waardeeren van het feit dat er voor het lijk van den componist Maurice Ravel geen doodkist te verkrijgen was, wijl de openbare diensten der Stad-Parijs die belast zijn met de vervaardiging en de leverantie van dat provisorische houten huisje, die er zelfs het monopolie van bezitten, in staking lagen? Neen, het incident heeft menigeen getroffen in de volle borst. Weinigen zijn afgestompt genoeg om het lugubere, het stuitende, maar vooral het alarmeerende van zulk een incident aan hun aandacht te laten ontsnappen. Dat een afgestorvene beroemd moet zijn als Ravel om een interventie van het gouvernement en speciale stappen te rechtvaardigen van een minister, die zich voor een gewoon sterveling niet zou derangeeren, voorwaar dat wijst reeds op een aardig peil van verwildering en ontreddering der zeden en der menschen.
Maar dat een alledaagsche doode, die geen aanspraak kan maken op de belangstelling van regeering en overheden, ernstig kans loopt zijn begrafenis te missen, boven aarde te blijven zonder de zes planken die hem omschutten, en niet zonder velerlei andere hindernis zijn laatste rustplaats te bereiken, is dat op zichzelf genomen niet een alles overtreffende trap van ongekende en onrustbarende vergroving? Men citeert het geval van Ravel omdat het de rol is van een vermaard kunstenaar representatief te zijn. Er was echter ook een andere doode, zonder naam, voor wiens lijkbaar de portier van het kerkhof Montparnasse de hekken weigerde te ontsluiten, onder voorwendsel dat de gestorvene aangereden kwam in een simpel transportkarretje. De familie namelijk had zich wel een doodkist kunnen aanschaffen doch daar ook de lijkbidders in staking waren, beschikte zij over geen decoratiever vervoermiddel dan de auto van een buurman, en te Parijs zijn de afstanden groot. Zij rekende buiten een portier, onvermurwbaarder dan de Cerberus der onderwereld, die zich solidair verklaarde met het gilde der lijkbidders en den doode verzocht rechtsomkeert te maken.