Een oorlogspartij
Er is dus wederom een Oorlogspartij, denkbeeldig of niet, met haar reactie van verwoede anti's. Maar wat verwijt men ten slotte aan de zoogenaamde vechtersbazen? Dat zij erop zouden zinnen de Spaansche democratie ter hulp te spoeden met een aantal Fransche regimenten. Dat zij in Spanje rechten willen herstellen welke niet bestaan, rechten waarop zij zich in ieder geval niet beroepen kunnen tegenover een opstandeling als Franco, want de tien regeeringsvormen welke Frankrijk na de Eerste Republiek gekend heeft, zijn zonder uitzondering voortgesproten uit revolutie en opstand!
Dat zij de Fransche grenzen willen ontsluiten voor de levering van oorlogstuig aan de Rooden. Dat zij Minorca willen bezetten, als pendant der Italiaansche bezetting van Majorca. En ten leste dat zij azen op een casus belli.
Als staaltje hoe zij zulk een casus belli pogen te organiseeren wordt deze week geciteerd de bombardeering van den Jager 91, toebehoorend aan Air-France, en bestemd om de watervliegtuigen der Middellandsche Zee-lijn hulp te bieden bij ongelukken. Deze boot, natuurlijk voorzien van radio, lag gemeerd in een baai van Minorca, niet ver van een batterij Rood-Spaansch luchtvaart-geschut. Een grijs watervliegtuig, gemerkt met zwarte Malthezer-kruisen, stormt plotseling aan uit zee, en werpt bommen op den Jager 91, die zinkt. Er was geen sterveling aan boord, wat zonderling schijnt voor een vaartuig dat elke minuut geroepen kan worden om uit te stoomen. De kustbatterij had niet op het bombardeerend vliegtuig geschoten.
Met deze gegevens in handen gaat een redacteur van L'Humanité, orgaan der Communisten, den directeur van Air-France interviewen te Marignane, want het bericht der torpedeering met de zwarte Malthezer-kruisen heeft geweldige beroering gewekt. Waarom geen enkele schepeling van Jager 91 zich op zijn post bevond kan die directeur, de heer Pirouard, niet verklaren, en men vraagt het hem trouwens niet. Hij weet daarentegen waarom de batterij niet schoot. De kanonnen bleven stom omdat het watervliegtuig zich nauwkeurig aan de uitkijkposten presenteerde volgens een geheime overeenkomst met de autoriteiten van Minorca, dit wil zeggen in een positie welke veroorlooft het te herkennen, ondanks uiterlijke teekenen, als bevriend.