In de val
Maar als generaal Miller de Duitschers niet wilde mengen in een rendez-vous dat zijn achterdocht opwekte, waarom verzuimde hij alle andere veiligheids-maatregelen, zelfs de meest elementaire? Wat ware eenvoudiger geweest dan zich op eenigen afstand te laten volgen door een of twee personen op wie hij vertrouwen kon? Wat lag méér voor de hand (en wat zou minder de opmerkzaamheid getrokken hebben!) dan een vertrouwensman te laten stationneeren in een auto of in een taxi langs de Rue Jasmin en de Rue Raffet? Als de zoogenaamde Stroman en Werner lont geroken hadden en geëclipseerd waren, zou Miller in ieder geval de bewijzen verkregen hebben welke zijn verdenkingen staafden en had hij dienovereenkomstig kunnen handelen. Hadden de ontvoerders daarentegen hun plan doorgezet, dan zou Miller onder alle omstandigheden over getuigen beschikt hebben om hem te wreken, verondersteld dat zij zijn leven en vrijheid niet vermochten te redden. Hij ware niet verdwenen zonder spoor, zonder nuttige aanduiding, zonder eenig profijt voor zijn geestverwanten en aanhangers, voor de taak waaraan zij gezamenlijk hun krachten wijdden.
Zooals men merkt is het mogelijk dat een veteraan gelijk Miller, die het klappen van de zweep kende omdat hij haar zelf gehanteerd had, die complotten moest duchten daar hij er zelf smeedde, het is dus mogelijk dat een uitgeslapen, achterdochtig specialist in krijgslisten zulke doodgewone, vanzelfsprekende overwegingen en tegenbewegingen verwaarloost, veronachtzaamt.
Hij signaleert aan zijn naaste omgeving de eventualiteit eener hinderlaag en loopt niettemin blindelings, onverdedigd, ongezien in de strik. Bij Koutiepoff was er nog een toevallige getuige: de knecht van een ziekenhuis die juist een tapijt klopte in een open raam, zag hoe de generaal tusschen twee personen en vergezeld van een politieagent (die later valsch bleek) in een grijze auto stapte. Miller's laatste schreden in Parijs werden door geen enkelen blik gevolgd. Op weg naar zijn belagers verdwijnt hij eenvoudig in het niet.