Het voorspel
Maar wanneer de uitslag van den wedren voor de Franschen een drama beduidt met al zijn onraad en misbaar, niemand kan beweren dat hij de verwikkelingen niet heeft zien aankomen of dat het débâcle der ontknooping hun onverhoedsch op het lijf valt. Het voorspel der tragedie dateert reeds van Balbo's Oceaan-vlucht, toen de Fransche jagers die de Italiaansche watervliegtuigen beleefdheidshalve een eind weegs wilden escorteeren boven Straatsburg, het eskader der zwarthemden niet konden bijhouden en beschaamd moesten achterblijven. Het was een bittere les en men zwoer beterschap. Na een pauze, waarin men zei gewerkt te hebben, ging het doek op over het eerste bedrijf: de wedren Londen-Melbourne. Met ophef kondigden de Franschen aan dat zij zouden deelnemen. Op den dag van het vertrek echter was geen enkele der Fransche machines gereed. Zelfs al waren zij klaar geweest, geen enkele bezat kwaliteiten om te wedijveren met den Komeet van Campbell of den Douglas van Parmentier.
Men jammerde, men zwoer wederom heilige eeden op de ministerieele bureaux en toog aan den arbeid. Generaal Denain, een man van rechts, ontwierp het scenario van het tweede bedrijf: de wedvlucht Parijs-Saïgon, die een repliek zou zijn - en een revanche - van Londen-Melbourne. Hoewel de hoofd-prijs een millioen bedroeg, behalve een gelijk bedrag voor aankoop van het overwinnend vliegtuig, was er geen enkel buitenlandsch mededinger (men heeft nooit begrepen waarom) voor deze interessante competitie en nimmer stonden de Fransche kansen schooner. Drie machines inderdaad vlogen uit op het afgesproken uur. Maar alle drie bleven onderweg steken. Geen der drie bereikte 't eindpunt. Dit fiasco verwekte nieuw geweeklaag en nogmaals deed men de plechtigste eeden.
Inmiddels werd Generaal Denain vervangen door Pierre Cot, een man van links, Front Populair in merg en been, van top tot teen anti-fascist, een der voornaamste clandestiene wapen-leveranciers van het Roode Spanje, en in altijd-durende verrukking voor de Soviets. Deze minister, even parmantig als lichtvaardig, even ondernemend als onbesuisd, even hoovaardig als incompetent, even onbekommerd als zelfverzekerd, meende Denain te moeten overtroeven en de wereld te kunnen verbluffen door de uitschrijving van den wedstrijd Parijs-New-York om de tienjarige herdenking te vieren van Lindbergh's overtocht en om in 1937 een memorabel feit te normaliseeren dat in 1927 fenomenaal geleken had.
Toen het reglement en de prijzen (vijf millioen) werden vastgesteld van dezen luchtren, bestond er op de gansche aarde nog geen vliegtuig dat berekend was om het vereischte traject te volbrengen met een aannemelijk veiligheidspercentage voor de piloten, en ten overvloede bestond er geen schijn van organisatie welke vanaf den grond, of vanuit de zee, de bestuurders leidt en waarschuwt. Vandaag trouwens, hoewel Engelschen en Amerikanen op die baan proefvliegen, bestaat noch de machine, noch de installatie, om het traject Parijs-New-York uitvoerbaar te maken zonder inhaerent levensgevaar en den tocht uit de categorie van avontuur te verheffen tot den rang van eenigszins garandeerbare reis. Met recht derhalve verbood het Amerikaansche gouvernement den wedstrijd en redde zoodoende een aantal piloten, aangelokt door de hooge prijzen, van een bijna zekeren dood. De Franschen incasseerden met gelatenheid dit bruuske maar volkomen gewettigde veto. Menigeen echter meent, dat de Amerikanen Pierre Cot een onwaardeerbaren dienst bewezen door hem te behoeden voor een affreus échec dat vele oogen tijdiger had kunnen openen.
Niet alleen was er geen enkele Fransche machine gereed, doch Cot zou ook de verantwoording gedragen hebben van de vermoedelijke, bijna onvermijdelijke slachtoffers zijner ijdelheid en onwetendheid.