Wat dat beteekent
Wat het woord ‘geheime fondsen’ beduidt in 't oog van een Franschman, wat het bevat aan infameerends, aan degradeerends, kan voor een vreemdeling niet beter toegelicht worden dan met het avontuur dat Sainte-Beuve overkwam, den vermaarden litterator en auteur der critische ‘Lundis’.
Sainte-Beuve was onder het bewind van den roi-citoyen Louis-Philippe conservator aan ‘La Bibliothèque Mazarine’, een der belangrijkste boeken-musea van Parijs, die zich bevindt waar vroeger de beruchte Tour de Nesle uit het water der Seine oprees. In een der kamers welke Sainte-Beuve bewoonde was in 1847 een schoorsteen die rookte. De schrijver verzocht de pijp te repareeren. Zijn request kwam te laat om de kosten in te schrijven op het gewone budget en daar de reparatie geen uitstel duldde, noteerde men haar op de ‘geheime fondsen’ onder de woorden: ‘M. Sainte-Beuve, 100 francs.’ Toen echter de revolutie van 1848 uitbrak werden de lijsten openbaar gemaakt der personen aan wie clandestiene sommen gedistribueerd waren door het gouvernement van den verjaagden ‘tyran’ en met ontsteltenis, met afgrijzen las men onder hen den naam van Sainte-Beuve, die doorging voor een eerlijk, onomkoopbaar karakter.
De criticus, die er geen zier van begreep, kon zich niet verdedigen. Het feit van op de abjecte lijst te staan der occulte huurlingen verwekte zooveel opschudding dat hij zich genoodzaakt zag zijn ontslag te nemen, broodeloos te worden, zijn land te verlaten en een leerstoel te aanvaarden aan de Universiteit van Luik. Pas later, veel later, werd de vergissing opgehelderd, waarvoor Sainte-Beuve zoo duur en onschuldig moest boeten. Pas door de ontdekking van misverstand ook kon hij zich rehabiliteeren.
Honderd francs, zelfs omgecijferd in de koopkracht van een eeuw geleden, zijn een bagatel naast de bedragen welke men Kolonel de la Rocque verwijt te hebben opgestreken, in sluikschen dienst van verschillende gouvernementen welke hij veinsde te bedreigen. En de ‘geheime fondsen’ uitgekeerd door den minister van een koning of door ministers der Republiek behielden hun verdacht, crapuleus, compromitteerend tintje. Het ontbreekt ongetwijfeld niet aan liefhebbers ervoor, doch wie uit deze kas put, is voor fatsoenlijke lieden onherroepelijk onteerd. Daarom zei Sarraut waarschijnlijk, toen hij door een aanhanger van de la Rocque ondervraagd werd, dat een minister zich liever de tong uit de keel liet rukken dan eenige mededeeling te verstrekken over hen die profiteerden van de geheime cassette. Daarom waarschijnlijk zwijgt Laval als een karper. Daarom sprak Tardieu, die op 't oogenblik de radicaalste revolutionnair is van Frankrijk.