Een idee
Van nu af zou men hem een idee kunnen suggereeren, even nieuw en lumineus als de schitterende rol waarvoor hij is uitgekozen: het leggen van den laatsten steen. Alles werd veranderd, alles ondersteboven gehaald. Vroeger legde men den eersten steen, met een hoogen hoed, een verzilverden of vergulden troffel, toespraken en een glas champagne. Het was een aardig gebruik, maar dat geen zin meer heeft, tot niets meer dient, en getuigt van een groote dosis inbeelding. Een goed begin, meende men, is het halve werk, of goed begonnen is half gewonnen. Mis. Het is niet de eerste steen die telt doch de laatste.
Niet het eerste schepje mortel heeft recht op een parade met muziek, maar de laatste schop cement, vooral in onze eeuw van gewapend beton. Het is geen kunst om aan den voet van een bouwwerk een gegraveerden steen te metselen en een bewust arbeider kan zich niet meer leenen tot dergelijke poppenkasterij. Zijn steen en zijn inscriptie moeten geplaatst worden waar de dakgoot aanvangt. Dat is ook secuurder en minder compromitteerend. Zoo belooft niemand iets wat hij bij nader inzien niet houden kan. Zoo is ieder zeker van zijn zaak en niemand slaat een mal figuur, gelijk bij den Toren van Babel en bij de Wereld-tentoonstelling van 1937.
Waarlijk, Frédéric Surleau is deze hervorming van een ouderwetsch gebruik niet alleen schuldig aan zich zelf en aan zijn functie doch ook aan zijn land, dat op den weg van den vooruitgang de volkeren der aarde zoo lang de richting en het doel wees. Hij kan zijn naam verbinden aan een plechtigheid zonder precedent en zonder weerga: De laatste steen der Expositie, gelegd in tegenwoordigheid der vijftig naties die aan de world-show deelnemen, met medewerking van de civiele en militaire autoriteiten, en voorgezeten door den President der Republiek. Het hoofd der Commissie tot Bevordering der Voltooiing van de Expositie is verplicht aan het gewichtige ambt dat hij bekleedt om deze ceremonie onverwijld te bestudeeren en te organiseeren. Waarom zou hij zijn functie niet inluiden met het bestellen eener cantate, gecomponeerd door twintig officieele musici, die naar keuze den titel zal dragen van Eind goed al goed, Geduld overwint alles, Beter laat dan nooit, of Zoetjes aan dan breekt het lijntje niet?