Waarom?
De hôteliers en restaurateurs zijn natuurlijk niet in die mate idioot om zulke consequenties van hun opstand over 't hoofd te zien en niet in acht te nemen. Maar toen zij tot de actie besloten stapten zij heen over bedenkingen die uiteraard zwaarder wegen dan alle politieke, sociale, nationale overwegingen. Zij hadden kunnen wachten tot October. Zij hadden hun zenuwen kunnen beheerschen bij voorbeeld tot de Expositie, voor de helft geopend, klaar zal zijn, dit wil zeggen tegen dat de kalveren op 't ijs dansen. Waarom verliezen zij plotseling hun tramontanen? Zijn die veertig uren zoo verschrikkelijk?
Waarom storten zij zich halsoverkop in een waagstuk dat hun niets belooft dan troebelen en verderf? Vanwaar eensklaps die dolle woede, die onbekookte drift, die bezetenheid, die vernielzucht?
Wel, omdat de toestand onhoudbaar werd in een land dat ten prooi is aan het bekrompenste sectarisme, aan het benepenste fanatisme, aan blindste geborneerdheid.
Als toelichting hiervan geef ik zonder verderen commentaar een onnoozel doch welsprekend berichtje (een van de duizenden) dat gisteren uit Dieppe getelegrafeerd werd:
‘Een patroon coiffeur is verschenen voor de correctionneele rechtbank omdat hij een zijner bedienden tien minuten heeft gebruikt na wettelijk sluitingsuur. De overtreding geschiedde op een Zondag. Een werkman was zich komen laten scheren te 12.20. Volgens de wet moest de salon sluiten te half één. De eene wang was geschoren, de andere nog ingezeept toen de klok het sluitingsuur wees. Moest de coiffeur zijn winkel sluiten en zijn klant half geschoren, half ingezeept, naar huis zenden? De patroon besloot de begonnen karwei te voltooien, doch te 12.40 trad een arbeidsinspecteur binnen die proces-verbaal opmaakte. De coiffeur is door de rechtbank veroordeeld tot vijf francs boete.’
Een natie waar het kleingeestigste fanatisme zich dermate kan botvieren met den steun der overheid, een natie die door dienstkloppers van dat kaliber van Zondag tot Zaterdag wordt gekoeioneerd en getreiterd onder het goedkeurend oog der Blum's, moet vroeg of laat in opstand geraken en hoe eer hoe beter, wat het ook koste.
[verschenen: 16 juli 1937]