De sluipmoord op de Rossellis
Waarschijnlijk vormen politieke factoren den achtergrond van het drama.
[zonder datum, ca. 18 juni 1937]
Op 10 Juni 1924 werd Giacomo Matteotti vermoord.
Op 9 Juni 1937 worden de gebroeders Carlo en Nello Rosselli gedood, twee andere tegenstanders van het fascisme.
Het lot wilde dat Le Populaire, orgaan van Léon Blum, hoofd der vroegere regeering, een geheele pagina gewijd had aan de herdenking van den dag waarop Matteotti viel in een hinderlaag. In elk der kolommen werd Mussolini een paar malen uitgemaakt voor ‘aanstichter van den moord’ of ronduit voor moordenaar. Naast Matteotti's portret herdrukte het blad eveneens een artikel dat Léon Blum indertijd schreef naar aanleiding van het drama. Het eindigde met deze woorden: ‘Zijn monument hebben wij voor hem (dat is Matteotti) niet alleen opgericht omdat hij 't verdiende, maar omdat hij 't symbool is van het Italiaansche volk dat lijdt onder de wreedaardigste, de schijnheiligste, de laaghartigste tyrannie.’
Het zou wonderbaarlijk zijn wanneer deze regels herdrukt waren tegen den wensch en zonder toestemming van Léon Blum, wiens naam nog steeds fungeert met de toevoeging ‘Politiek Directeur’ in den titel-kop van Le Populaire. Niets kan een nauwkeuriger idee geven van de huidige relaties tusschen Parijs en Rome, en tevens van de atmosfeer waarin de sluipmoord op de Rosselli's bedreven en ontdekt werd, dan het extravagante, het abnormale, het schandaleuze dat er ligt in den herdruk van een artikel waarin de chef van een gouvernement op zoo krasse wijze de gevoelens recapituleert welke hij toedraagt aan den chef van een ander gouvernement.
Een week na het misdrijf, heeft men nog geen spoor, nog geen schijn van bewijs, tegen Mussolini die door de geheele linksche pers beticht is vanaf het eerste moment. De zaak blijkt veeleer van het type dat de politie-inspecteurs en de rechters van instructie tot wanhoop voert. Primo omdat zij doodsbenauwd zijn iets te vinden wat sommigen in een lastig parket zou kunnen brengen.