Het symbool: Basel
Voor den kapitalist, voor den financier, voor den belegger, voor den anti-marxist klinkt elk dezer woorden als een juichende klaroenstoot. In de oogen van iederen Franschen makelaar, iederen Franschen spaarder en voor iederen Franschen marxist was Basel een symbool geworden. Zoo iets als ‘Kennst du das Land?’ Het symbool der vrijheid. Daarheen emigreerden geld en goud. Het symbool van een vluchtheuvel. Daarheen ontglipte men den fiscus.
Herinner u het schandaal van enkele jaren terug: academie-leden hooge adel. diplomaten en geestelijke waardigheidsbekleders, die men betrapte op belasting-ontduiking in Basel! Want de Fransche ministeries hebben Blum en Auriol niet afgewacht om het land anti-kapitalistisch te administreeren. Men zou echter zweren dat de Fransche kapitalisten geduldig een Blum en een Auriol verbeid hebben om de marxistische hydra voorgoed haar honderd koppen te verpletteren.
De fameuze Baselsche affaire immers bleef hangen tot Auriol op de planken verscheen en Auriol was onnoozel genoeg om onmiddellijk na zijn bewindsaanvaarding de oudbakken dreigementen te hervatten. Uit puur leedvermaak, omdat ik de pappenheimers ken, heb ik er het lijstje van aangelegd. De eerste aanmaning dateert van 20 Juni 1936. Alle Baselaars, en zij waren legio, moesten zich op appèl melden. Algeheele kwijtschelding van straf voor wie zich presenteerde. Arrest, zware boeten en de openbare schandpaal voor de mankeerenden wier namen men had. De laatste termijn was 15 Juli. Bij nader overleg werd die laatste termijn verschoven naar 1 September. Vervolgens op 7 September. Dan op 10 October. Daarna op 15 November. De allerlaatste termijn was 1 Februari. Toen bleek Auriol au bout de son latin. In plaats van straf kregen de Baselaars een premie van 40%.
En per slot werd Basel het symbool van het Caudijnsche Juk waaronder Blum en Auriol moesten passeeren Van een victorie gesproken, voorwaar dat is een victorie. Doch niet voor het marxisme. Neen... De Franschen die Blum hun geld toewierpen handelden niet hoofdzakelijk uit overwegingen van eendracht maakt macht. Om trouwens den patriottischen kant der plotselinge scheutigheid van de leeners te apprecieeren zou men precies moeten weten hoeveel der tien milliard zijn ingeteekend in dollars, sterlings, en Fransche francs. Maar daarover zwijgen de overwinningsbulletins.
Als voor 't oogenblik geen aanleiding bestaat om den Franschman te prijzen wegens zijn deugd, in ieder geval kan men bewondering koesteren voor zijn vaardigheid in 't manoeuvreeren. Zie slechts: Blum, de klassestrijder, was gewapend. Hij beschikte over garde mobile, gendarmerie, politie en weermacht. Tot den aanvang dezer maand meende hij geldige redenen te hebben om die wapenen desnoods te gebruiken. Hij verdacht, terecht of ten onrechte, tweederde zijner landgenooten van tekort in loyalisme en gebrek aan loyauteit. Hij noemde hen fascisten en stak de vuist tegen hen op.