Màg dat
Een denker heeft gezegd dat de mensch absurd is die nimmer van opinie verandert. Men citeert gaarne deze spreuk in een land waarvan de bevolking slechts bij uitzondering uitblinkt in standvastigheid. Maar is het gepermitteerd om in zóó korten tijd zóó grondig van meening te verwisselen? Is het daarenboven permitteerbaar om vier maanden lang openlijk en geestdriftig een theorie te belijden en de onderdanen geld af te troggelen met een theorie die vanaf den aanvang door de regeering verzaakt en verworpen is? Zelfs in onze dagen hebben immoraliteit en cynisme een grens waar zij moeilijk geduld worden. Natuurlijk heeft niemand Blum en Auriol vertrouwd en geloofd, behalve zijn aanhangers. Inderdaad, men heeft goud gehamsterd zoolang men kon en de stroomannen die hun naam wilden leenen aan een koop die strafbaar dreigde te worden, genoten reeds in Augustus een honorarium van vijf honderd franc per persoon en per keer. Dat een minister gewantrouwd wordt is echter geen reden om systematisch te liegen en te huichelen. Dat zal in ieder geval niet als verontschuldiging gelden bij hen die naïef genoeg waren om aan de leugens geloof te hechten.
Zoo is het bedenkelijkste dezer devaluatie ten slotte dat men zonder er in beginsel vóór of tegen te zijn haar moet afkeuren wegens de manier waarop zij is voorbereid en uitgevoerd. Zij heeft weinig voorstanders en haar bestrijders hebben gemakkelijk spel. Men begrijpt niet goed hoe een land dat voor acht milliard per jaar meer importeert dan exporteert (deficit op de handelsbalans dat automatisch stijgt tot elf milliard) voordeel kan vinden in de operatie. Vervolgens is het minstens roekeloos om eerst de loonen te verhoogen, alle productie-kosten te vermeerderen, een wettigen prijs te bepalen voor het graan (een der belangrijkste factoren der Fransche economie) en daarna te devalueeren. Naar de meeste waarschijnlijkheid zal dit dubbele onverstand twee duurte-golven veroorzaken in plaats van één. Men kan met recht het nut in twijfel trekken eener verlaging van de munt, wanneer de gansche wereld verlaagt, terwijl niets zwart op wit gegarandeerd is betreffende dollar en sterling. Het is kwakzalverij en boerenbedrog om te devalueeren met een budget in wanorde, met een budget dat op geen stukken na sluit en welks sluiting door de regeerders beschouwd wordt als oud-modische klein-burgerlijke muizenis. Een dergelijke devaluatie waarborgt geenszins tegen nieuwe inflatie en onvermijdelijke consequenties. Integendeel. Zij roept ze te voorschijn.
Tegen de ‘techniek’ van Blum-Auriol kunnen nog een aantal andere bezwaren worden te berde gebracht. Hoe zal men die opstapeling van onredelijkheden neutraliseeren in een land waar alle tucht ontbreekt en alle hekken van den dam zijn? De proef kan slagen. Men weet nooit hoe een koe een haas vangt. Maar zelfs als zij slaagt, wat sterk te bezien valt, Blum-Auriol zullen in de Fransche geschiedenis de schande dragen van hun ‘monetairen staatsgreep’ die nu reeds door de meerderheid der natie gekarakteriseerd en betreurd wordt als een bankroet, en niet enkel als een vrijwillig en noodeloos, doch als een frauduleus bankroet. Wie op de naaste toekomst wil vooruitloopen kan daaruit afleiden welke ongenaden Blum en zijn consorten boven 't hoofd hangen wanneer hun experiment mislukt, waarop menigeen reeds rekent.
[verschenen: 20 oktober 1936]