Zaak van gewicht
Dat had een uitstekenden indruk kunnen maken, want wanneer iets marcheert in 't klein, mag men altijd hopen dat het zal marcheeren in 't groot. En de zaak is van gewicht. Vanaf het jaar dat Napoleon bij Talma lessen ging nemen in declamatie en gebarenspel (Commediante, Tragediante zei Pius VII tot hem) kan de Comédie Française met recht beschouwd worden als een Conservatorium van Staatslieden. De député uit den achterhoek of uit de volksbuurten komt er de hoffelijke manieren leeren die hij nooit gehad heeft, of die hij verloor in de brooddronken brutaliteit van den verkiezingsstrijd. Wanneer hij ambitieus is (en op zes honderd afgevaardigden zijn er altijd een paar dozijn Napoleons in den dop) zal hij zich installeeren als beschermer eener opkomende ster, die hem geduldig ontbolstert, zijn rhetorische effecten styleert en hem onderricht in de kunst van het toilet. Hij profiteert van haar onderwijs en zij van zijn parlementaire successen. Maar die opvoeding is een heele karwei want meestal bevindt de leerling zich in ernstig beschadigden toestand. Napoleon ondanks de lessen van Talma, Gambetta ondanks de zorgen van Juliette Adam, en zooveel levenden die ik niet wil opsommen, doch van wie een foto voldoende is, werden nimmer echte gentlemen. Een categorische imperatief echter noopt den democraat om vroeg of laat te aanbidden wat hij verbrand heeft. En hoe lastiger het blijkt een Thorez en consorten te fatsoeneeren, en hen aldus te bevrijden van een hinderlijk inferioriteitscomplex, van des te meer belang is het dat een instituut als de Comédie Française een rang handhaaft waarop zij zich doelmatig kan kwijten van haar opvoedende taak.
Wat de Opéra en de Opéra-Comique betreft, sinds Voltaire worden zij gehouden voor een maatstaf van welzijn, secuurder dan de barometer der Beurs.
De Opéra, meende de encyclopedist wiens naam men schonk aan een fauteuil, dat is het beeld van Parijs op zijn groote dagen, in zijn praal, bij zijn feesten.
Wilt gij nagaan in hoeverre het vertrouwen herleeft als de maatschappij een dier schokken heeft gekregen waarvan hij duizelt? Wilt gij weten of zij haar levenslust herwon, of zij weer vlot raakt na gestrand te zijn, en met volle zeilen aanstevent op het ruime sop van overvloed en genot? Voltaire kon niet zeggen: Bel S.V.P. op. Hij zei: Ga naar de Opéra. Wanneer men zich daar weer begint te amuseeren, trekken alle klassen er voordeel van, wordt eerst de stad, daarna het gansche land florissant, en is de situatie gered. Bij elke der catastrofen die uit de geschriften van den oervader der moderne revolutie voortsproten werd deze bewering bewaarheid. Waarom zou het heden anders zijn? Zoolang de foyer der Opéra niet fonkelt van diamanten en parelen zal een minister van financiën weeklagen boven den ledigen bodem zijner schatkist.