Een proef
De afkeer der Franschen voor de ‘internationale formule’ berustte dus niet enkel op een kwestie van geld, maar goed beschouwd evenzeer op een kwestie van principes en van karakter. Het ergert hen om den renwagen te bestudeeren als een ‘ding an sich’, als een l'art pour l'art. Het stuit hun tegen de borst om machines te concipieeren en experimenten te ondernemen welke nutteloos zijn voor de dagelijksche practijk en steriel voor den werkelijken vooruitgang der techniek. Maar zij waren er zich volkomen van bewust dat zij een belachelijk figuur zouden slaan door de ‘internationale formule’ te verwerpen en precies het omgekeerde te doen van hun triomfeerende concurrenten, wanneer zij niet tevens de performances hunner mededingers overtroffen of minstens evenaarden. Daarom hebben zij drie jaren geaarzeld met het nemen van een besluit en van een proef.
Dit is de voorgeschiedenis van den Grand-Prix welke op Zondag 28 Juni te Monthléry over een afstand van duizend kilometer verreden is door ‘voitures de sport’ die nauwkeurig beantwoordden aan de definitie van den internationalen sport-code. Bijgevolg een volledig geëquipeerden twee-persoonswagen, met spatborden, tochtscherm, weg-spiegel, lantaarns, starter, en in alle onderdeelen conform aan den prijscourant van de deelnemende firma. Geen compressor op den motor en geen overvoeding. En benzine welke geleverd wordt door de organiseerders en die niet mag verschillen van de brandstof welke de pompen bottelen langs den openbaren weg. Kortom, in alle opzichten het tegenovergestelde van sensationeel, phenomenaal en circusvertooning.
En nu de resultaten van een wedstrijd, waaraan 38 Fransche en buitenlandsche wagens deelnamen. Voor 't eerst sinds 1931 werd de Grand-Prix wederom gewonnen door een Franschen wagen, op den voet gevolgd door twaalf andere Fransche wagens. De beste tijd per groote Mercedes van Rudolf Carracciola voor een ronde van ruim 12 k.m. bedroeg in 1935 (met hindernissen weliswaar) vijf minuten, 30 seconden. De beste tijd van Chiron op Alfa-Romeo zonder hindernissen was 5 m. 19 sec. in 1934. De beste tijd van 1936 is 5 m. 36 sec. geweest op een Franschen wagen. De winnaar van den prijs verbruikte 25 liter benzine per 100 k.m., ravitailleerde slechts twee-maal op duizend kilometer en legde dezen afstand af in een gemiddelde uursnelheid van 125 k.m.
Dit bewijst dat men tot het alledaagsche gezonde verstand, tot het normale, tot het practische kan terugkeeren zonder noemenswaardig aan efficiency in te boeten. Als les en als moraal verdient deze conclusie overweging tot in dictatoriale landen.
[verschenen: 14 juli 1936]