Schuilplaatsen?
En waar hadden wij moeten vluchten voor het vuur des hemels? Zeker, er bestaan schuilplaatsen in diverse wijken. De nieuwe huizen-blokken bezitten hun eigen bom-vrije, gas-vrije kelders. Maar allen tezamen kunnen niet het honderdste part bergen der bevolking. Hoevelen bovendien zouden kerkers blijken voor levend begravenen, waaruit niemand ontsnapt wanneer de muren boven den grond ineenstorten?
Toch is geen enkele stedeling gemakkelijker tegen lucht-aanvallen te verdedigen dan de Parijzenaar. Hebt gij als toerist ooit gedoold door de Parijsche catacomben? Zij zijn vermeld in alle Baedeker's die dateeren van onheuglijke tijden. Vroeger bezocht men ze tweemaal per maand, in een warme winterkleeding, met stevige schoenen aan de voeten en een vetkaars in de hand. De gids leidde u een uur lang door eindelooze, donkere, vochtige, kille gangen, half opgevuld met rijen doodskoppen en onderdeelen van geraamten, afkomstig van afgedankte of overvolle Parijsche kerkhoven. Dit vergane en verdorde menschdom, opgestapeld langs de wanden en in uithoeken, wordt geschat op zes à zeven millioen personen, die allen gelachen en bemind hebben, al ware het slechts één minuut van hun bestaan. Hun bleeke overblijfselen, uniek als verzameling, wekken geen vroolijke gedachten en met een zucht van opluchting begroet gij de zon wanneer gij uit dit rijk van zwervende, spokende larven terugkeert tot het licht.
Doch wat men u vertoond heeft als Catacomben is slechts een miniem gedeelte van het onderaardsch Parijs. Dezelfde galerijen, hier en daar sinds anderhalve eeuw geschoord met houten stutten om inzinkingen te verhoeden, strekken zich over tientallen kilometers uit onder de stad, gemiddeld zeventig meter beneden de oppervlakte. Het Parijs dat zich met zijn monumenten en woningen verheft boven den grond, werd in deze duistere gangen en grotten uitgegraven. Men verdoolt spoedig in dit labyrinth van onderwereldsche straten waar weinigen zich verder wagen dan het punt waar de dag wegglimmert in een stipje. Maar het zou geringe moeite en kosten vergen om den doolhof bewoonbaar te maken welks zoldering beveiligt tegen kogels van elk kaliber. Voor alle eventualiteiten, en zelfs als pittoresk uitstapje voor vreemdelingen in vredestijd, konden deze hooge en wijde tunnels uitgerust worden met een primitief confort van electrische verlichting, wegwijzers, logementen, proviandmagazijnen, installaties voor luchtverversching, een begaanbaren bodem, en enkele andere attracties. In uren van nood (die dagen kunnen worden) zouden minstens één millioen menschen daar secure huisvesting vinden. De geriefelijkheid hangt af van de organisatie. Het schijnt me geenszins onmogelijk dat op den duur het onderaardsche Parijs met het ondermaansche zou kunnen wedijveren. Als de essentieele organen der maatschappij verplaatst en beschermd worden in de diepten waar de stad haar wortels schiet, zou de bewoner voortaan niets te vreezen hebben. Noch brand, noch verstikking. Doch dit is een toekomstvisioen dat pas verwezenlijkt zal worden door de achterneven. Sommige tijdgenooten hebben eraan gedacht. Er is over gesproken en geschreven. Maar men heeft niets gedaan. Vóórdat de Franschman de handen uit de mouw steekt, moet de koning geen geld meer hebben om zich een paar laarzen te koopen, gelijk in de dagen van Jeanne d'Arc.