Naar Berlijn?
Parijs, 28 Maart [1936]
In 1870 liep het volk samen rond de nog niet verbrande Tuilerieën, het keizerlijk paleis, en schreeuwde: ‘A Berlin.’ Een minister die militair was had gezworen in de Kamer dat er geen knoop mankeerde aan de uniformen. Daarmee was alles gezegd. In 1914 bleken de Franschen voorzichtiger geworden en schreven met krijt of kalk op de spoorwagons: ‘Plezier-trein voor Berlijn’.
Deze trein zou vier jaar reizen, met ontzaglijk oponthoud, en nimmer arriveeren op de plaats van bestemming. Na 7 Maart 1936, nog wijzer en nog schuwer, vragen zij zich af met een gevoel van beklemming:
‘Moeten wij naar Berlijn gaan?’
Niet met de wapens in de hand, en niet in tanks natuurlijk. Geen enkel Fransch staatsman, die schijnbaar in dubio beweert te zijn, zou daarover een referendum durven uitschrijven. Een donderend ‘Neen!’ zou hem antwoorden uit alle kelen en elke verdere politiek verlammen.
Niet of hij zal vechten onderzoekt dus de citoyen in zijn benard geweten. Maar of hij zal deelnemen aan de Olympische Spelen.
De kwestie is voor 't eerst opgeworpen door Claude Farrère die ouder wordend hoe langer hoe meer verjongt. Gevaarlijke gemoedstoestand en gevaarlijk onderwerp. Hij komt er een beetje laat mee op de proppen. Men had eraan moeten denken in 1932. Toen was Hitler reeds aardig onderweg. De gansche wereld echter, en bij name Léon Blum (wiens falikante profetieën vandaag dienst doen op de verkiezingsaffiches zijner tegenstanders) voorspelde dat de huisschilder nooit en nimmer zijn scepter-verfkwast zou zwaaien over Duitschland.
Destijds en toenmaals zou het verstandig geweest zijn om te denken aan het Engelsche gezegde dat luidt:
‘You never can tell’, of aan de Grieksche spreuk die raadt ‘Vergeet niet te wantrouwen’. In 1932 de Olympische Spelen toekennen aan Berlijn was minstens voorbarig en een tikje vermetel. Als ik een meening te geven had, zou ik het doen in den vorm van een Fransch spreekwoord: ‘Nu de wijn getapt is moet men hem drinken.’ Of hij goed smaakt of slecht. Of hij het hart verheugt of zwaar op de maag ligt.