Actie op het bewind.
1o Geen deelneming aan de regeering om de partij er niet mee te compromitteeren, maar steun aan alle actie der linksche groepen.
2o Daarentegen: verovering der administratieve organen, in het bijzonder der gemeentebesturen.
3o Zijn bewegingsvrijheid verzekeren, door middel van de burgerlijke wetgeving: vrijheid van gedachte, vrijheid van drukpers, vrijheid van vergaderen, vrijheid van vereeniging, vrijheid van staken.
4o De wilskracht en de energie van de regeering verzwakken: door haar te dwingen tot opeenvolgende capitulaties in alle arbeidskwesties, voornamelijk bij stakingen (non-interventie, amnestie, weder-indienstnemingen van ontslagen arbeiders) en haar te wennen aan ‘vreedzame betoogingen’.
5o Het leger verzwakken, door elken maatregel te steunen, welke zijne macht kan verminderen. Zoo mogelijk het leger bewerken. Het wantrouwen tusschen leger en gouvernement accentueeren (spookbeeld van den pretoriaanschen staatsgreep). Zijne non-interventie verkrijgen in alle arbeidstroebelen (protesten tegen ‘militaire provocaties’), zijn initiatief verzwakken door de kwestie van strikte ondergeschiktheid aan de civiele macht. Actie op de ‘bijteekenaars’, op de landweer, op de verminkten, op de gepensionneerden.
Voor ingewijden is deze droge opsomming voldoende, hoewel zij met gansche kolommen vol feiten en commentaren zou kunnen worden toegelicht. Ieder woord, iedere letter van dezen arbeidsrooster weegt de centenaars goud en gestolen juweelen, waarmee hij bekostigd wordt. Hij vertakt zich in alle richtingen en over een onbeperkten tijdsduur: tot de nederlaag of tot de overwinning; dat hangt af van ons. Hij laat geen enkelen leeftijd met rust, want begint bij de lagere school, waar men het verzet wakker roept, in het soepele gemoed der kinderen. Wik de woorden van dit programma en gij zult merken, dat geen enkel onderdeel van de maatschappij vergeten werd, ook niet het geringste.
Alles wordt ondermijnd, ondergraven. De wisselwachter, de stoker, de man, die 's nachts de dynamo's controleert in de electrische centrales, de schildwacht bij de benzine-réservoirs, de matroos op den kruiser, die straks de draden zal doorknippen, welke de commandotorens verbinden met het schip, de chauffeur van den generaal, die op het kritieke moment zijn motor onklaar zal maken, de telegrafist, die een gewichtige order zal tegenhouden, een handlanger in den etappendienst, die een convooi levensmiddelen zal doen verongelukken, de treinen, welke aankomen, doch niet meer vertrekken, troepentransporten, welke onmogelijk worden, de telefoon gesaboteerd, het gezag zonder contact met de buitenwereld, machteloos, blind, niet meer wetend wat er gebeurt en wáár het gebeurt, - dit alles is samengevat met het zinnetje: ‘In de natie door de organiseering der partij in cellen, werkingssferen, federaties.’
En al bevatte de arbeidsrooster der Roode Secte niets dan dit ééne zinnetje, het zou voldoende zijn om de oogen te openen voor de gevaren, waarmee men door verraad en trouweloosheid de maatschappij en een gehate beschaving omstrikt.
Ieder aandachtig toeschouwer moet geobserveerd hebben, dat men in de revoluties, waarvan wij de laatste tien jaren getuige waren, niet meer optrekt tegen het ‘Paleis’ of tegen de Kamers der Volksvertegenwoordiging, zooals vroeger. Men marcheert in de eerste plaats tegen de postkantoren. Waarom tegen de postkantoren? Om zich te vrijwaren voor elk mogelijk tegenoffensief van de wettige macht. Uit de posterijen vertrekken door telegraaf, telefoon en radio, de orders van verweer, van concentratie, of van waarschuwing. De posterijen zijn de spil van elke bolsjewistische revolutie en in 1917 moest het hoofdpostkantoor te Petrograd nog ingenomen worden met mitrailleuses. Gij hebt er zelfs voorbeelden van op Java.
Welnu... Ook deze belegering der postkantoren is vieux jeu in het nieuwe ‘plan de campagne’ der Soviets. Zij vonden er wat beters op. Het personeel der posterijen zal zoo volledig mogelijk ‘getruffeerd’ worden met handlangers, en wanneer de voorbereiding geschiedt met de noodige zorg, zullen de vitale organen van te voren bezet zijn door communistische cellen. Dit lijkt u op Java misschien nog een loos verzinsel, te Parijs geldt het voor méér dan mogelijkheid. En stel u overigens niet te veel gerust met dit loos verzinsel. Is het zoo'n karwei om een telegraaf-centrale in het ongereede te brengen? Een slechte schaar op de juiste plaats en het werk is gedaan.
Van een accuraat en wetenschappelijk voorbereide revolutie tot de uitvoering dier revolutie op het gekozen moment, ligt een onaanzienlijke afstand, welke zonder moeite of moeilijkheden overschreden wordt. Eén signaal is voldoende, meer niet, om de machine in werking te zetten.
Laten wij dus een overzicht geven van de techniek der uitvoering, welke wederom twee categorieën behelst: de massa's en het bewind, die elk een eigen tactiek vergen: