Voortdurend geknoei
De heer Evert Cornelis is pianist, organist, dirigent en verbonden aan het Concertgebouw en aan Toonkunst. Hij heeft over 't algemeen gunstige predisposities voor de muziek. Als leider vond hij de sympathie van orchest en publiek. Hij is niet ongesteld bovendien.
De heer Dopper is bijna het tegendeel. Hij verloor allen invloed op orchest en publiek. Men duldt hem nauwelijks, omdat wij zijne wanstaltige wijze van dirigeeren ontgroeid zijn. Het is iedereen duidelijk geworden, dat deze man zichzelf parodieert bij elk gebaar. Als musicus is hij enkel specialiteit in het componeeren van populaire moppen, waarmee men den volkssmaak omlaag haalt en welke men bovendien democratisch heet.
Maar hoewel de heer Evert Cornelis meer begaafdheid bezit voor muziek in het algemeen, speciaal voor Fransche muziek, hoewel hij repetitor is van Toonkunst, hoewel het publiek hem wenscht, koos men den heer Dopper als plaatsvervanger van Mengelberg, die aan spit lijdt, voor een concert van Fransche muziek, waarbij ten overvloede Toonkunst medewerkte.
Dit is het beheer van Mengelberg. Resultaat: een mislukte avond, slechte critieken, ontevreden publiek. Doch het doel werd bereikt: een concurrent van den wereldvermaarden meester is ter zijde geschoven.
Wanneer een organist noodig is laat men den heer Louis Robert uit Haarlem komen hoewel de heer Cornelis eene uitstekende organisten-reputatie heeft.
De heer Robert is Mengelberg in Haarlem buitengewoon nuttig.
Wij herinneren ons nog de heeren Waldemar von Baussnern, Otto Neitzel, Hans Knappertsbusch, allemaal plaatsvervangers, die Mengelberg resp. in Frankfort, in Keulen, bij den impresario von Gerlach in Elberfeld, buitengewoon nuttig zijn en ons verveelden.
De heer Jan van Gilse, Mengelberg buitengewoon nuttig in Utrecht (evenals de componist-criticus Willem Pijper), zal Mengelberg vervangen en ons vervelen. Eveneens de heer Johan Wagenaar, buitengewoon nuttig in Utrecht.
Zondag zal tot onze ongelooflijke verbazing Mengelberg vervangen worden door den heer Dirk Fock, welbekend door de schandelijke intriges, waarmee hij het Residentie-orchest trachtte te ondermijnen, na eerst gehengeld te hebben naar het leiderschap. De heer Dirk Fock is zoon van den voorzitter der Tweede Kamer en Mengelberg buitengewoon nuttig in Den Haag.
Dat alles (slechts een klein deel van het requisitoir) is voortdurend geknoei.
De artistieke resultaten mogen nihil zijn, het mag geld kosten en wederom geld, nodeloos weggesmeten geld, het doel van het Mengelberg-beheer wordt bereikt: een concurrent des wereldvermaarden leiders is ter zijde geschoven.
Men zal tegenwerpen, dat dit alles ons niet raakt, dat het interne zaken zijn. Goed. Wij zijn wel verplicht aan te nemen, dat de artistieke factoren daar niet de minste rol meer spelen. Maar hoe valt dit Mengelberg-beleid in overeenstemming te brengen met een redelijk financieel beheer, waarmee in ieder geval onze subsidie en onze bloed-eigen belastingen gemoeid zijn?
Nogmaals: deze autocraten-zaak roept om een Raad van Musici.
M.V.