geworden kunstcriticus Marcel Duchateau. Ik had hem tijdens de oorlog, toen hij nog te Sint-Martens-Latem woonde, regelmatig bezocht en ook na zijn ontslag onderhield ik wel enig persoonlijk contact met hem. Hij woonde op een klein appartement dicht bij het Baudelohof te Gent en tijdens de winter van '44-'45 verkeerde hij in ellendige omstandigheden want hij zat zonder inkomen. Zijn vrouw moest kassierster spelen in een grote Gentse bioscoop, wat haar eigenlijk helemaal niet beviel. Aan dit ongenoegen gaf ze vaak uiting, ook in mijn aanwezigheid, waaruit ik kon afleiden dat deze miserie in het gezin Duchateau grote spanningen veroorzaakte.
Een belangrijke verandering die de oorlog in het leven op school tijdens de winter van '44-'45 teweegbracht, was de overkomst van talrijke jongens uit Antwerpen die hun stad moesten verlaten vanwege de verschrikkelijke v1- en v2- bombardementen. Ze werden met veel vriendschap en nieuwsgierigheid begroet. Ik weet niet of ze zich zo goed thuis voelden temidden van de Gentenaars, want met hun Antwerpse tongval werd nogal eens de spot gedreven.
Hoewel ik op school geen last ondervond van mijn familiale omstandigheden en van vaders lotgevallen, kenden leraars en medeleerlingen toch de toestand bij ons thuis. Af en toe maakte iemand in de klas daar zelfs openlijk een allusie op. Ik moest eens in een reeks voordrachten door leerlingen een uiteenzetting geven over Franklin Roosevelt, de toenmalige president van de Verenigde Staten. Ze vormde waarschijnlijk één van mijn eerste contacten met de politiek. Uit de voorbereidende lectuur heb ik heel veel opgestoken over democratie en leerde ik inzien dat er nog andere dingen bestonden dan diegene waarover ik tijdens de oorlog thuis zoveel gehoord en gelezen had. Tijdens de voordracht die de leraar Frans, Schoups, mij met een zeker sadisme had toegespeeld en die ik bovendien in het Frans moest houden, hielden om mij van de wijs te brengen een tweetal franskiljons op de eerste bank, de enigen trouwens uit mijn klas, een uitgeknipte foto van Hitler voor m'n neus.