moesten ook bij ons eten. Moeder had de handen vol met koken, met het aanslepen van de bevoorrading en met boodschappen allerhande. Mijn zusters en ik werden hierbij natuurlijk fiks ingeschakeld. Verdermoesten de bedden worden opgemaakt, de kamers en de wasbakken gepoetst, enzomeer. Mijn zusters, die toen toch nog maar 13 en 11 jaar oud waren, leverden na hun schooltaak een flinke inspanning. Ook ik als jongen heb gepoogd mij in dit bedrijf nuttig te maken: ik dekte de tafel en ruimde ze af, ik deed de vaat en haalde kolen uit de kelder. Dan waren er nog mensen, studenten of anderen, die vroegen of ze 's middags tegen betaling het middagmaal mochten komen gebruiken.
Zo kwamen onder meer Frits Pittery, Herman Lampaert en de pauselijke drukker Beyaert uit Brugge, die door de repressie uit zijn stad werd verdreven, een tijdje bij ons eten. Deze laatste, een oudere man van zeventig, was een zeer gecultiveerd en ervaren man. Aan tafel in onze relatief kleine keuken onderhield hij het hele gezelschap, dat op zekere ogenblikken vaak uit twintig personen bestond, met sappige verhalen in het Brugs. De verhalen over zijn kennissen en vooral over zijn belevenissen met de bisschop van Brugge en met de kerkelijke milieus van die stad tijdens de repressie werden met zeer veel belangstelling en plezier beluisterd.
Een andere intellectueel van een zekere leeftijd die bij ons tegen betaling zijn intrek nam, was de musicoloog André Pols. Het betrof een meer riskante ondeeneming want Pols werd door het gerecht voor feiten op het gebied van de culturele collaboratie gezocht. Eigenlijk kwam hij dus bij ons onderduiken en leerden we hem eerst alleen met zijn schuilnaam kennen als Mr. Verschuren. Algauw wisten wij, kinderen, hoe de vork in de steel zat. Moeder wilde vooral niet dat tante Mé van de Vooruit te weten zou komen dat wij een politiek verstekeling onderdak verschaften. Toch had tante Mé de situatie heel snel door, maar ze was zo loyaal hierover te zwijgen, waarschijnlijk om ons gezin nieuwe moeilijkheden te besparen. Ook Pols wist met zijn verhalen, zijn brede