Deze Franse ketelmuziek zou kunnen worden gewaardeerd als zodanig: rancuneus geloei van verliezers. Maar president Chirac gaat veel verder. Hij eist nadere bepalingen bij het akkoord van Dayton ten aanzien van de rechten van de Bosnische Serviërs in de voorsteden van Sarajevo, die nu nog door generaal Mladić worden beheerst. Het akkoord voorziet echter in de eerbiediging van de rechten van alle bewoners van Bosnië en Hercegovina (zoals de federale republiek nu officieel gaat heten). Er is onder andere voorzien in de benoeming van een Ombudsman voor mensenrechten met ruime bevoegdheden.
Ik ben er niet gerust op dat de desbetreffende bepalingen ook werkelijk tot eerbiediging van de mensenrechten zullen leiden. Als dit echter niet het geval zal zijn, is dat niet iets dat alleen de Serviërs in de voorsteden van Sarajevo treft. Er is dan ook geen enkel argument om juist voor hen het akkoord open te breken. Chiracs zet is niets anders dan een poging tot sabotage, ook al zal deze tot niets leiden.
Al even zuur zijn de druiven in de Britse pers. Een diep bedroefde Simon Jenkins, commentator bij The Times, schrijft: ‘Toen ik dacht dat de onderhandelingen aan het mislukken waren, wou ik mijn hoed in de lucht gooien en gaan juichen. Het Westen zou niet ten oorlog trekken. Britse troepen zouden niet naar de Balkan worden gestuurd om te vechten en te sterven teneinde de kansen op herverkiezing van een Amerikaanse president te verbeteren.’ Enzovoorts. In dezelfde krant deelt ‘expert’ Jonathan Eyal mee dat de vrede van Dayton tot niets zal leiden, zonder uit te leggen waarom deze gesloten kon worden in strijd met zijn gewichtige eerdere oordeel dat het NAVO-luchtoffensief een averechts resultaat zou boeken.
Groot-Brittannië en Frankrijk hebben bijna vier jaar lang het beleid van de internationale gemeenschap, of het nu via de Europese Unie, de Verenigde Naties dan wel de Contactgroep ging, bepaald. Hun politiek was gericht op het aanvaarden van een Servische overwinning in wat zij wensten te zien als de Joegoslavische burgeroorlog. Die politiek is op een volledige mislukking uitgelopen, ten koste van tientallen Franse en Britse soldaten, en ruim tweehonderdduizend ex-Joegoslavische burgers. Dat de druiven zuur zijn nu Amerika voor de derde keer een eind maakt aan een oorlog in Europa, is begrijpelijk. Niet dat daarbij publiekelijk zulke zure gezichten worden getrokken en zo