De sleutel van de oorlog ligt in Belgrado. Zolang dat wordt genegeerd, of nog erger, zolang Milošević door de internationale onderhandelaars als een neutrale partij in het conflict wordt beschouwd, komt er geen regeling.
In de tweede plaats moet ook de oorzaak van het conflict duidelijk bepaald worden. Die is niet het uiteenvallen van Joegoslavië in verschillende staten - onvermijdelijk, nadat alle pogingen om tot een losser federaal staatsverband te komen op het Servische veto waren stukgelopen. De oorzaak is de kwestie van nationale minderheden en wel in het bijzonder de dubbelhartigheid in de Servische opstelling. Deze houdt in dat eigenlijk alle gebieden waar Serviërs wonen of gewoond hebben, tot Servië behoren, of anders dat de Serviërs er tenminste soevereine rechten toekomen. Servië weigert echter nationale minderheden binnen de eigen grenzen dezelfde rechten te geven als die het opeist voor Servische minderheden buiten Servië. Dat is de kern van het conflict. Zonder een regeling voor minderheden, die ook betrekking heeft op de Albanezen in Kosovo, de moslims in de Sandzak van Novi Pazar en de Hongaren in Vojvodina, is stabiliteit in voormalig Joegoslavië ondenkbaar.
Een vredesregeling moet dus allereerst betrekking hebben op de positie van minderheden in alle staten van voormalig Joegoslavië. Onderdeel van zo'n regeling dient het recht op terugkeer van alle vluchtelingen te zijn en compensatie van hun verliezen. Dat uitgangspunt is drie jaar geleden door alle betrokken partijen op de Conferentie van Londen geaccepteerd, en het dient nu alsnog serieus te worden genomen. Veel van de verdrevenen en gevluchten zullen niet meer terug willen, maar zij moeten tenminste het recht krijgen om dat wel te doen of anders schadeloos gesteld worden. Anders zal een vredesregeling alleen maar een wapenstilstand zijn.
Uitgangspunt bij onderhandelingen over zo'n regeling zou verder de onaantastbaarheid van de bestaande grenzen van de Joegoslavische republieken moeten zijn. Die zijn aangeklaagd als toevallige intern-administratieve afbakeningen, die nooit als internationale grenzen zijn bedoeld en daarvoor ook niet geschikt zijn. Nu zijn internationale grenzen in het algemeen altijd kunstmatig en toevallig. In het geval van voormalig Joegoslavië representeren de grenzen tussen de verschillende republieken echter wel degelijk historische en culturele gegevenheden, al