Geen dreiging meer met luchtaanvallen, als de Serviërs de burgerbevolking in de ‘beveiligde gebieden’ beschieten. Zich lankmoedig neerleggen bij het uithongeren van diezelfde bevolking. Afspraken maken dat een hulpkonvooi naar het ‘beveiligde gebied’ Žepa mag rijden, en als de Serviërs halverwege die afspraak breken, alle voorraden en voedsel gevankelijk overgeven aan diezelfde Serviërs.
Zelfs het neerschieten van een Amerikaanse F16 bij een patrouillevlucht onder mandaat van de Veiligheidsraad wordt door de vingers gezien. Het liefst hadden de Verenigde Naties dit uit de publiciteit gehouden, of voorgesteld als een door technische factoren veroorzaakt ongeluk.
Zover gaat de appeasement van de Verenigde Naties dat de net bevrijde gijzelaars, ingesloten bij de Servische wapendepots die ze zouden moeten bewaken, na hun vrijlating worden vervangen door eenheden van UNPROFOR die net zo gemakkelijk weer gegijzeld kunnen worden, terwijl zij opdracht hebben gekregen zich niet te verzetten als de Serviërs de wapendepots leeghalen. Zelfs de anti-sluipschuttersteams van UNPROFOR hebben hun werk moeten staken, op bevel van VN-baas Akashi; dit alles ‘om de situatie in Bosnië te stabiliseren’.
De wanhoopsstrategie achter al deze bewegingen is nog steeds de gedachte dat de oorlog in Bosnië-Hercegovina vóór de winter beëindigd kan worden door Slobodan Milošević ertoe te brengen de Bosnische Serviërs zó onder druk te zetten dat zij althans ogenschijnlijk met het verdelingsplan van de Contactgroep akkoord gaan.
Deze ‘strategie’ is gebaseerd op de gedachte dat er sinds augustus vorig jaar een breuk bestaat tussen Milošević en Karadžić, tussen Klein-Joegoslavië en de Bosnische Serviërs. Toen heeft Milošević ook een blokkade afgekondigd tegen de laatsten, een blokkade waarop toezicht mocht worden uitgeoefend door de VN, zolang er maar niet genoeg waarnemers waren en op voorwaarde dat die de inhoud van de vrachtauto's die de grens passeerden niet controleerden. Al helemaal niet mocht worden gepraat over de vijftig tot zestig tankauto's die wekelijks de grens passeren, zogenaamd op weg naar de Servische gebieden in Kroatië. De VN-waarnemers rapporteerden dat het Servische embargo prima werkte.