Koude Oorlog vrede en veiligheid in Europa en de wereld zouden garanderen: CVSE, Europese Unie, Verenigde Naties en NAVO. Na de mislukte diplomatieke interventie van de Europese Unie (die toen nog Europese Gemeenschap heette) namen de Verenigde Naties het werk in het najaar van 1991 over. Dat is eveneens op een faliekante mislukking uitgelopen, en wel omdat de VN steeds twee met elkaar strijdige beleidslijnen hebben gevolgd, nadat het klassieke recept van peace keeping onmogelijk viel uit te voeren vanwege sabotage door de strijdende partijen.
De eerste lijn was die van het een beetje straffen van de agressor, Joegoslavië, en later Klein Joegoslavië, met als instrument economische sancties. Zulke sancties werken voor een groot deel averechts en straffen de bevolking eerder dan de politieke leiders. Ook al zijn ze op den duur zeer pijnlijk voor de laatsten, ze dwingen niet tot een regeling.
Omdat men niet bereid was de oorzaak van de oorlog serieus te nemen, kwamen de Verenigde Naties uit op een tweede beleidslijn: het verlenen van humanitaire hulp aan de slachtoffers. Strikte onpartijdigheid is dan het uitgangspunt. Maar dit is een onmogelijke positie, indien de ene partij nu juist met opzet humanitaire hulp nodig maakt en naar believen frustreert. En natuurlijk is het los daarvan al tegenstrijdig om aan de ene kant één van de strijdende partijen als agressor met een embargo te straffen en zich tegelijkertijd in dit conflict onpartijdig en neutraal te verklaren.
Aan deze tweeslachtigheid ligt naast kortzichtigheid, lafheid, gebrek aan interesse en hypocrisie een fundamentele misvatting ten grondslag. Het is al heel normaal geworden om de oorlog in Bosnië te beschouwen als een burgeroorlog tussen drie ‘etnische’ groepen in een territorium dat alleen kunstmatig een ‘staat’ mag heten. De wettige Bosnische regering, dat zijn in ook in de meest welwillende nieuwsberichten ‘de Moslims’ geworden, gewoon een van de strijdende partijen.
Op deze basis is al twee jaar vergeefs onderhandeld onder auspiciën van de Europese Unie en de Verenigde Naties, die daarbij hun eigen principes en uitgangspunten keer op keer verloochenen. Verloochend wordt echter ook de feitelijke toedracht en de historische context. Wat betreft de laatste maakt het pas verschenen A Short History of Bosnia van Noel Malcolm duidelijk dat het multiculturele karakter van dit gebied al vier