Het is hierna op zijn minst plausibel dat een eerder voet bij stuk houden van de Europese Unie, de Verenigde Naties en de NAVO de oorlog had kunnen stoppen of temperen. Maar met die constatering schieten wij nu niet veel meer op, al zou deze al die realpolitische wijsneuzen, die elke gedachte aan interventie steeds hebben afgewezen en altijd maar weer het ‘vredesproces’ de ruimte wilden geven, tot een welkome periode van stilzwijgen behoren te brengen.
Het succes van het ultimatum is echter iets anders dan een eind aan de oorlog of een regeling van de Joegoslavische kwestie. De verwarde opluchting die na de goede afloop in het Westen is uitgebroken, maakt beter dan wat ook duidelijk dat het hier om een geïsoleerde noodgreep ging, niet om een afgewogen stap als onderdeel van een bepaalde politiek.
Zo'n politiek is er nog steeds niet. Maar het is nog altijd niet te laat om het relatieve - de belegering gaat met andere middelen door - ontzet van Sarajevo als eerste stap in een nieuwe politiek te gebruiken. Uitgangspunt van die politiek zou niet een of andere door wapengeweld en terreur afgedwongen deling van Bosnië moeten zijn, maar herstel van de integriteit van de Bosnische staat op federale grondslag.
Het principe dat de grenzen in Europa niet door middel van militaire agressie kunnen worden veranderd moet beter laat dan nooit gehonoreerd worden. Dat is in ieders belang, ook in dat van Rusland, waarvan men overigens schijnt te vergeten dat het sinds de onafhankelijkheid van Oekraïne en Wit-Rusland duizenden kilometers van de Balkan verwijderd ligt. Op hun beurt herinneren de Serviërs zich niet erg goed hoe hun ‘Slavische broederschap’ met de Russen vanaf de eerste mislukte Servische opstand tegen de Turken in 1806 tot en met de bevrijding van Belgrado door het Rode Leger in 1944 hen nooit veel voordeel, maar wel veel ellende heeft bezorgd.
Het tweede uitgangspunt voor vrede in Bosnië is een regeling die nationale minderheden, of althans degenen die daartoe gerekend willen worden, rechten en bescherming geeft. Zonder dat is een vreedzaam leven nergens op de Balkan, nergens in Oost-Europa, nergens in de voormalige Sovjetunie, en ook niet in West-Europa mogelijk. In beginsel zijn de elementen van zo'n regeling er allang: indertijd uitgedokterd door Lord Carrington, Robert