nieuws, evenmin als de zinloze controle op het vliegverbod boven Bosnië of de stille sabotage waarmee vooral Frankrijk en Groot-Brittannië het werk van het VN-tribunaal over oorlogsmisdaden onmogelijk maken.
Het laatste nieuws was de weigering van de Bosnische staat om akkoord te gaan met zijn liquidatie. Deze kreeg in het algemeen een slechte pers in het Westen. Politici en commentatoren vonden dat de Bosniërs niet zo kinderachtig hadden moeten doen, en zich neer moesten leggen bij hun nederlaag op het slagveld. Tegelijkertijd werd het hen kwalijk genomen dat zij hier en daar ook nog overwinningen boekten op de Bosnische Kroaten. Een onwetende zou de indruk krijgen dat na een eerlijke wedstrijd onder arbitrage van de Verenigde Naties de verliezers niet tegen hun verlies waren opgewassen.
Sindsdien is het stil. Het ‘vredesproces’ is mislukt, en de onderhandelaars namens de Verenigde Naties en de Europese Gemeenschap, Stoltenberg en Owen, hebben meegedeeld dat een vredesakkoord van de baan is. Het rare is dat het sindsdien ook op het slagveld betrekkelijk rustig is geworden. Eigenlijk is dat niet zo vreemd voor wie de logica van de oorlog in Bosnië al heeft ontcijferd. Oorspronkelijk werden de onderhandelingen over vrede gevoerd op basis van uitgangspunten als de integriteit van de Bosnische staat en herstel van de vooroorlogse verhoudingen, dat wil zeggen: terugkeer van vluchtelingen naar hun woonsteden. Op het moment dat de Verenigde Naties en de Europese Gemeenschap deze uitgangspunten loslieten - de begrafenis van het plan Vance-Owen - werden de onderhandelingen de motor van de gewapende strijd. Hoe meer gebied men veroverd had, hoe sterker men voortaan in Genève stond. Nu er geen vredesakkoord komt is deze motor uitgeschakeld en is een even betrekkelijke als misleidende rust op het Bosnische slagveld ingetreden.
De situatie doet nog het meest denken aan de toestand die in 1918 aan het Oostfront heerste na de mislukte onderhandelingen over vrede tussen Duitsland en het nieuwe bolsjewistische bewind in Rusland. Het hoofd van de Russische delegatie, Trotski, vond er een fantastische formule voor: ‘Geen oorlog en geen vrede’. Geheel in overeenstemming met deze typering heeft de leider van de Bosnische Serviërs zojuist aangekondigd dat wat hem en zijn