voornaamste doelwit van geweld zijn. In een jaar oorlog is niets aan te wijzen van een veldslag, van een gewapend treffen tussen omvangrijke militaire eenheden. In een ‘gewone’ oorlog verloopt niet alles volgens de regels van het landoorlogsreglement. Burgerslachtoffers vallen, en er komen ‘excessen’ voor die bij hun onthulling, soms vele jaren later, grote opschudding veroorzaken. Wat in het afgelopen jaar in Bosnië voorviel is andere kost. Hier is het exces tot norm en doel van de toepassing van geweld geworden. Opmerkelijk is vervolgens de grote internationale betrokkenheid bij deze oorlog. Deze begon al bij de snelle erkenning van de nieuwe staat, zonder dat sprake was van ook maar enige garantie dat deze tegen de toen al voorspelbare Servische en mogelijk ook Kroatische agressie zou worden beschermd. Door dat niet te doen besproeide de internationale gemeenschap het toch al brandgevaarlijke Bosnië met benzine.
Toen de brand was uitgebroken trok de internationale gemeenschap het brandweerpak aan, en wel meteen. De oorlog in Bosnië duurt nu een jaar, maar even lang wordt er over vrede onderhandeld. Al op 23 april 1992 slaagde Lord Carrington erin de eerste wapenstilstand tot stand te brengen tussen de strijdende partijen; deze hield niet minder dan twee uur stand, en daarna herhaalde zich het patroon uit de Kroatische onafhankelijkheidsstrijd: een aaneenschakeling van wapenstilstandsovereenkomsten die vrijwel onmiddellijk na ondertekening aan flarden werden geschoten.
De vredesonderhandelingen die daarnaast werden gevoerd leverden in augustus 1992, bij de Conferentie van Londen, een groot aantal overeenkomsten op, waarvan er niet één door de Bosnische Serviërs en hun patroon in Belgrado is nagekomen. Onverdroten begonnen de nieuwe EG-onderhandelaar, Lord Owen, en de oude VN-onderhandelaar, Cyrus Vance, nieuwe onderhandelingen. Nieuwe bestanden trachtten zij wijselijk niet meer af te sluiten. Het verder schieten ging onbekommerd door, ondanks het wapenembargo van de VN tegen heel voormalig Joegoslavië. Deze maatregel belet de legitieme Bosnische regering zich op nette wijze wapens te verschaffen. De Serviërs daarentegen voeren wapens uit om aan harde valuta te komen.
De onderhandelingen zijn uiteindelijk toegespitst op het plan Vance-Owen, dat rond Kerstmis 1992 de enig bespreekbare rege-