op te treden. Alleen van deze laatsten zijn de activiteiten in het geheel niet symbolisch.
Vanuit een ander gezichtspunt is dit laatste overigens niet helemaal waar. Dat de Servische soldateska nu al bijna twee jaar lang haar onbeschrijfelijke gang kan gaan, is voor een groot deel toe te schrijven aan het feit dat zij worden gezien als symbolen van Tito's partizanen in de Tweede Wereldoorlog. Deze onzinnige vergelijking tussen toen en nu kwam de Westerse regeringen veel te goed uit om er niet aan vast te houden.
Hetzelfde valt te zeggen van een andere uitvlucht: er valt pas iets in ex-Joegoslavië te regelen als Rusland meedoet. Opnieuw een beroep op een historische analogie: de traditionele banden tussen Rusland en Servië. Die banden bestonden er inderdaad, in de negentiende eeuw. Maar nu? Zijn de voormalige communisten in beide landen niet alleen nationaal-socialisten geworden, maar ook nog bekeerd tot de russisch-orthodoxe of de servisch-orthodoxe kerk? Zelfs als dit het geval zou zijn, dan liggen de geopolitieke verhoudingen toch geheel anders dan toen. Een groot deel van de negentiende eeuw strekte de Russische aanwezigheid op de Balkan zich uit tot aan de Servische grenzen. Sinds de ontbinding van de Sovjet-Unie en de onafhankelijkheid van (onder andere) Oekraïne ligt Rusland veel verder weg van Servië dan Nederland. Als machtsfactor speelt het in de Balkan alleen maar een rol dankzij de geërfde zetel van de Sovjet-Unie in de Veiligheidsraad, een positie die op weinig meer dan vergane glorie berust.
Inmiddels melden Cyrus Vance en Lord Owen dat hun vredesakkoord over Bosnië binnen twee weken rond kan zijn. Althans, dat twee van de drie betrokken partijen ermee instemmen. Volgens Owen opent dit de mogelijkheid om de derde partij (de Bosnische Serviërs) te dwingen mee te doen.
Inmiddels is ook duidelijk geworden dit vredesplan op dit moment het enig mogelijke is. Het enig denkbare alternatief is een grootscheepse en gedwongen volksverhuizing, een consequentie van het feit dat men de oorlog in ex-Joegoslavië willens en wetens op zijn beloop heeft gelaten en daardoor een politiek van gedane zaken heeft bevorderd waardoor gemeenschappen die vaak eeuwen in vrede hebben geleefd zijn vernietigd. (Gedwongen volksverhuizingen zijn overigens niets nieuws op de Balkan. Nog maar een paar jaar geleden zijn honderdduizenden Turks sprekende Bulgaren min of meer uit Bulgarije weggepest naar