zij bereid zijn in te grijpen om een eind aan de oorlog te maken. Dat is andere taal dan die van zijn VN superieur, generaal Philippe Morillon. Die zei twee weken eerder, na afsluiting van het zoveelste bestand, dat het de goede kant uitging en dat de oorlog in Bosnië zo goed als voorbij was. Hij is nog steeds op zijn post.
Het lijkt erop dat binnenkort een VN resolutie wordt aangenomen die kracht bijzet aan het vliegverbod over Bosnië. Als zo'n resolutie er komt, en als die wordt uitgevoerd, mede door Nederlandse F16s, dan zal dat op zijn best een gebaar, en op zijn ergst een domme politiek militaire zet zijn.
Om deze stelling uit te leggen, is het nodig eerst in te gaan op aard en karakter van de oorlog die nu in Bosnië woedt. Na wat sprokkelwerk kom ik tot het volgende beeld. Aan Servische zijde opereren in totaal ongeveer negentigduizend man geregelde troepen, georganiseerd in vijf legerkorpsen (die echter ver beneden hun organieke sterkte zijn). Het grootste daarvan is het Sarajevo Romanijakorps, dat zo'n negentienduizend man en zestig tanks telt. In totaal beschikken de Serviërs over zo'n tweehonderd tanks en honderden stukken geschut. Vooral in het weekend worden zij versterkt met duizenden vrijwilligers, erop uit om te roven, te moorden en te verkrachten. Het lijdt geen twijfel dat de Servische troepen vanuit Belgrado geleid worden, en dat er sprake is van een systematisch plan om de niet Servische bevolking van Bosnië te liquideren en te verjagen. Het lijdt ook geen twijfel dat de autonomie van lokale commandanten om zich van bestanden niks aan te trekken niet inhoudt dat ze zonder toestemming van hun superieuren handelen.
De Serviërs beschikken over enorme voorraden (gedeeltelijk verouderde, maar nog bruikbare) munitie uit de oorlogsdepots van het Joegoslavische leger in Bosnië. Geschat wordt dat zij daaraan genoeg hebben om nog vijf jaar op Sarajevo te blijven schieten. Zij opereren niet in grote verbanden, maar voornamelijk op compagniesterkte, of in nog kleinere eenheden. Artillerie wordt niet ingezet in batterijen, maar veelal als afzonderlijke vuurmonden. Tanks worden niet als tanks, dat wil zeggen als gepantserde aanvalsspitsen, gebruikt, maar als rijdend geschut. Deze Servische tactiek is mogelijk omdat de tegenstanders niet beschikken over tanks, geschut en vliegtuigen, waardoor de