hen helpt, dan zou een regeling mogelijk zijn, hoe bitter ook voor de verliezers. Van een Servische overwinning is echter geen sprake, ook al staan de Serviërs ogenschijnlijk in een gewonnen positie. Zij mogen dan dertig procent van Kroatië en zeventig procent van Bosnië Hercegovina in handen hebben, hun strategisch doel is noch militair, noch politiek bereikt. Militair zijn zij er nog steeds niet in geslaagd een onbedreigde corridor te scheppen tussen het eigenlijke Servië en de nu door Serviërs beheerste gebieden in Kroatië. En daar gaat het om, in Bosnië. Dat is eigenlijk hoogst eigenaardig, want de Serviërs beschikken als enigen in overmaat over de zware wapensystemen van het voormalige federale leger: tanks, geschut en vliegtuigen, terwijl hun Bosnische tegenstanders een strijdmacht uit de grond hebben moeten stampen, die in mankracht, organisatie en uitrusting verre de mindere is.
Ik lees wel verhalen als van de hooggeprijsde Henry Kissinger, die vorige week nog eens het sprookje ophing dat de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog vijfendertig divisies nodig hadden om de Joegoslavische partizanen in toom te houden. Zulks om nog eens te waarschuwen voor de gevaren van interventie door de VN. Ik lees geen verhalen waarin mij wordt uitgelegd hoe het komt dat weinig geoefende, pas georganiseerde en licht bewapende Bosnische strijders maar niet overmeesterd kunnen worden door tegenstanders die superieur zijn in aantal en bewapening en de erfgenamen van die partizanen heten te zijn.
Zeker is dat het tij aan het verlopen is voor Belgrado. Hoe weinig effectief de sancties van de Verenigde Naties ook zijn, zij worden langzamerhand voelbaar, ook in het krijgsbedrijf. Er beginnen tekorten te ontstaan, aan brandstof, munitie en andere voorraden. Het bedroevende moreel van het officiële leger loopt verder achteruit. Voor de weekeind helden, de vrije jongens die er na kantoor met een AK 47 en een fles gedistilleerd op uit trekken, begint de aardigheid eraf te gaan nu ze zelf geraakt kunnen worden. Inmiddels heeft Kroatië een geduchte krijgsmacht opgebouwd. Over enkele maanden, op 1 maart 1993, loopt het mandaat van de VN vredesmacht over de door Serviërs veroverde gebieden in Kroatië af en het is niet waarschijnlijk dat Kroatië met een verlenging in zal stemmen. De Verenigde Naties waren en zijn immers volstrekt onmachtig om een eind te maken aan het verjagen van de oorspronkelijke Kroatische bewoners, dat nog