Diplomatie
Aan de vooravond van ‘The London Conference’ stapte Lord Carrington op als bemiddelaar. De conferentie stelde hem in het gelijk. Milošević en Servië werden weliswaar door de meeste deelnemers aangewezen als agressor, maar in de slotverklaring is daar niets van terug te vinden. De verklaring bevat geen enkele verplichting waarop bij niet naleven sancties staan. Alleen maar de goede voornemens waaronder Lord Carrington ook eerder steeds alle handtekeningen verzamelde.
Allerwegen wordt al een tijdje geroepen dat men niet aan militaire interventie in ex-Joegoslavië moest beginnen, als het politieke doel daarvan niet duidelijk en ondubbelzinnig is. Het rare is dat deze indringende wijsheid blijkbaar niet geldt voor diplomatieke inspanningen. Wat is nu eigenlijk het doel van de diplomatie die de Europese Gemeenschap en de Verenigde Naties op de westelijke Balkan beoefenen?
Geen van tweeën heeft ooit een duidelijke politieke doelstelling verbonden aan hun bemoeienissen met het voormalige Joegoslavië. De Europese Gemeenschap wilde eerst Joegoslavië in stand houden, op een moment dat dit voor elke serieuze waarnemer al lang een verkeken kaart was. Toen deze blunder eindelijk werd beseft, stuurde de gemeenschap Lord Carrington het veld in als onderhandelaar. Onbekend met de oude en nieuwe verhoudingen op de Balkan, bedreven in onderhandelingen met beschaafde zwarte leiders als Robert Mugabe en Joshua Nkomo, en niet in de rug gesteund door enig machtsmiddel waarmee hij de strijdende partijen kon bedreigen, verkeerde hij al snel in dezelfde situatie als de blauwhelmen in Kroatië: bespot en gepest door zwaargewapende Servische dronkelappen, die weten dat de VN-soldaten toch niets terug mogen doen.
En wat was nu het politieke doel van de Europese Gemeenschap bij deze inspanningen? ‘Vrede’, zal men zeggen; maar dat is geen goed antwoord. Er zijn immers vele vredes denkbaar. Aan de ene kant vrede gebaseerd op het herstel van de status quo ante, de toestand en de grenzen zoals die er waren voor het oorlogsgeweld uitbarstte. Aan de andere kant is er de vrede van het kerkhof, als alle Bosnische Moslims vermoord of verdreven zijn, en ook Kosovo en Vojvodina ‘etnisch gezuiverd’. Tot op de dag van vandaag zeggen de Verenigde Naties en de Europese