Het ‘zelfbeschikkingsrecht der volken’ heeft daarom iets paradoxaals, voorzover het wordt opgevat als ‘één volk, één staat’. Pas als er een staat is, komt er immers een volk.
Maar de staat heeft nu juist zijn bestaansgrond te danken in de eraan voorafgaande existentie van een ‘volk-dat-er-nog-niet-is’. Als het zó ligt, is het dan niet verstandig het ‘zelfbeschikkingsrecht der volken’ sterk te relativeren, evenals het axioma: één volk, één staat?
Dat zou echter een ander axioma van de bestaande wereldorde aantasten: dat de zelfstandige nationale staat de enige legitieme politieke grootheid is en dat de hele wereld daarom moet bestaan uit zulke staten en uit niets anders. Op enkele resterende koloniën na en het uitzonderingswerelddeel Antarctica, is dat nu inderdaad het geval.
Een aantal jaren geleden is in Groot-Brittannië een debat gevoerd over de onafhankelijkheid van al die eiland-staatjes in de Caribische Zee. Was het eigenlijk niet onzinnig om zulke eilanden, vaak niet veel groter dan Texel en onmogelijk tot militaire, politieke en economische zelfstandigheid bij machte, uit te dossen als volwaardige staten die in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een even grote stem hebben als de Verenigde Staten? De conclusie was, ja: dat is onzinnig, maar daar moet men dan maar mee leren leven. Er is erger. Toch is het opmerkelijk dat de drang naar onafhankelijkheid op de Nederlandse Antillen, inclusief het daarvan afgescheiden Aruba, de afgelopen jaren sterk teruggelopen is. De ervaringen van Suriname, dat de onafhankelijkheid kreeg opgedrongen, zijn daaraan niet vreemd. De laatste jaren wordt zowel daar als hier openlijk en serieus gedacht aan een Nederlandse betrokkenheid bij Suriname die van de zogenaamde onafhankelijkheid niet alles heel laat. Het eerste pleidooi voor vormen van rekolonisatie is al vernomen - van de socioloog en commentator J.A.A. van Doorn, in HP/De Tijd. Hij stelt dat vrijwel alle koloniën die in de afgelopen veertig jaar onafhankelijk zijn geworden erop achteruit zijn gegaan. Dat is waar, al is dit geen reden om het koloniale verleden van, laten wij zeggen, Belgisch Kongo of Frans Indochina ook maar enigszins te idealiseren. Maar rekolonisatie is politiek ondenkbaar. Het primaat van de soevereiniteit van de staat is nog steeds de basis van de internationale orde. Juist daardoor echter verkeert die orde in toenemende wanorde.
26 augustus 1992